Ubasart diu que l’assassinat del Mas d’Enric era imprevisible perquè el pres evolucionava favorablement

VilaWeb
Redacció
21.03.2024 - 10:02
Actualització: 21.03.2024 - 10:36

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha comparegut a la diputació permanent del parlament arran de l’assassinat de la cuinera de la presó del Mas d’Enric a mans d’un intern, condemnat a onze anys de presó per l’assassinat d’una prostituta. Segons que ha explicat, l’intern estava qualificat de segon grau i era previst que fos alliberat el 21 d’abril de 2027. “En quaranta anys no havia passat res tan greu com aquest cas”, ha dit.

Ubasart ha detallat que l’assassí era membre del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) –en què treballen 3.412 presos de tota mena– i no tenia cap problema de salut mental. Era considerat un bon treballador i una persona reservada i correcta en el tracte. En totes les qualificacions, segons que ha dit, va rebre el nivell A –el més alt– pel rendiment, dedicació i bon comportament. “La seva evolució era favorable”, ha afegit.

D’ençà que va ser empresonat, l’assassí va ser valorat catorze vegades per la junta de tractaments del Mas d’Enric, l’última el 14 de novembre passat. Els especialistes van determinar que tenia un risc baix d’exercir la violència cap a la resta d’interns o personal de la presó. De fet, Ubasart ha dit que no va demostrar mai incapacitat de controlar els impulsos durant les activitats laborals, artístiques i físiques.

Tanmateix, la consellera ha admès que en l’expedient del pres hi constava un incident, concretament el 31 d’octubre, quan va etzibar un cop de puny a un altre intern, segons que va dir, perquè l’insultava. “No va presentar actitud violenta vers els funcionaris. Se li va aplicar una mesures cautelar de cel·la en aïllament i després se’l va canviar de mòdul a l’espera d’una sanció”, ha continuat Ubasart.

Arran d’això, l’assassí va perdre la posició preferent a la cuina del Mas d’Enric. Ara, la junta de tractament li va retornar el càrrec a principi de gener. En el moment de l’assassinat, l’intern tenia pendent d’aplicació una sanció d’onze dies d’aïllament en cel·la per l’agressió.

Ubasart ha explicat que l’assassí i la víctima van treballar plegats durant tres anys i nou mesos. “No consta cap queixa formal de la cuinera”, ha dit. També ha explicat que l’intern la va assassinar a la cambra frigorífica amb una arma blanca i posteriorment es va suïcidar. 

Sobre el control de les eines i ganivets de la cuina, ha dit que es custodiaven al búnquer de funcionaris, on els interns les recullen després de canviar-se de roba i començar el torn (durant l’activitat laboral també hi ha responsables que controlen). Cap intern pot abandonar la cuina –passen per un detector de metalls a l’entrada i a la sortida– fins que no s’ha tornat tot el material i s’ha recomptat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor