La UAB completa la primera fase d’un experiment per crear oxigen i menjar en altres planetes

  • La planta pilot MELiSSA demostra la capacitat de reciclar aigua i aplana el camí a viatges tripulats de llarga distància

VilaWeb

ACN

09.11.2021 - 15:51

La planta pilot MELiSSA, ubicada a l’Escola d’Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha completat un experiment de divuit mesos que demostra la possibilitat de crear oxigen i aliments i reciclar aigua en entorns tancats. Es tracta d’una iniciativa que desenvolupa l’Agència Especial Europea (ESA) al campus de Bellaterra, i que a dia d’avui ha posat de manifest la subsistència d’un grup de ratolins a partir de la coexistència amb un conjunt de microalgues. El projecte aplana el camí per a crear sistemes independents en naus per a viatges tripulats de llarga durada o fins i tot bases en cossos celests com la Lluna o Mart.

L’objectiu de MELiSSA és desenvolupar tecnologies que permetin missions de llarga durada i tripulades a l’espai, de manera que la investigació se centra en trobar mecanismes per generar oxigen i aliments, a la vegada que reutilitzar residus, entre ells l’orina dels astronautes. El laboratori de Cerdanyola permet de recrear l’atmosfera tancada que s’extrapolaria a una nau, on uns ratolins fan la funció de “petits astronautes”, i on s’hi ha incorporat microalgues per a generar oxigen.

Per aquest motiu s’ha creat un fotobioreactor que es connecta directament per incrementar o no la generació d’oxigen, depenent de les necessitats que presentin els ratolins, que són més actius de nit que de dia. “El sistema de control augmenta la il·luminació del fotobioreactor i produeix més oxigen, i a més s’ha connectat a una tercer mòdul de nitrificació, que converteix l’amoni de l’orina de les rates en nitrat”, explica el director de MELiSSA, Francesc Gòdia.

D’aquí se n’obté el nitrogen que cal perquè les algues creixin i fer la fotosíntesi, fet que permet crear un sistema circular d’obtenció de recursos a partir del reciclatge d’altres. D’aquesta manera s’obté oxigen per a respirar en una atmosfera tancada.

A aquests tres primers mòduls ben aviat s’hi incorporaran tres més fins arribar a un total de sis, i que permetrà introduir les plantes que ara mateix estan ja creixent al sistema. “Això permetrà incorporar més animals”, avança Gòdia.

De Bellaterra a l’espai

Aquesta planta pilot simula una situació que es podria generar en una nau, però encara cal avançar per a poder-hi fer el salt. Abans cal fer la simulació del sistema a petita escala per a poder-lo encabir en un espai més reduït, per posteriorment incorporar-la en una nau real.

Ara com ara, calen entre quinze i vint quilos de subministraments per dia i astronauta a l’espai. “Aquest mecanisme reduiria aquest pes o fins i tot permetria pensar en un sistema totalment reciclat”, augura.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor