Científics de la UAB desenvolupen una base de dades per identificar gens clau en les infeccions bacterianes

  • Conté més de 90.000 entrades amb informació sobre diferents patògens i espècies d'hoste

VilaWeb
19.11.2019 - 16:52

Un equip de científics de la UAB i del Centre de Regulació Genòmica (CRG) ha creat una base de dades, anomenada BacFITBase, que cataloga els gens bacterians que són rellevants en els processos d’invasió i infecció d’organismes vius. L’eina, que s’ha desenvolupat en base als resultats obtinguts a través de diversos experiments ‘in vivo’, facilita la identificació de proteïnes diana terapèutiques per produir nous antibiòtics. La base de dades conté més de noranta mil entrades amb informació sobre com contribueixen gens concrets dels bacteris patògens en condicions d’infeccions en cinc espècies diferents d’hoste. Aquesta investigació ha estat publicada a la revista ‘Nucleic Acids Research’.

La recerca és fruit del treball dels científics del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Centre de Regulació Genòmica (CRG).

Tots els experiments considerats es basen en una tècnica anomenada mutagènesi per transposó, on uns fragments de DNA anomenats transposons són transferits als gens de l’organisme patogen, inactivant-los. D’aquesta manera es pot observar directament el seu paper en la infecció i determinar quins són essencials per infectar un organisme hoste específic.

Així doncs, aquesta base de dades facilitarà la tasca d’identificar proteïnes diana per a la lluita contra les malalties infeccioses i accelerarà el desenvolupament de nous agents antimicrobians.

Les malalties infeccioses estan provocades per microorganismes patògens que tenen la capacitat d’entrar, colonitzar i créixer dins un organisme hoste, provocant una infecció. Cada cop hi ha més infeccions bacterianes arreu del món, però encara es desconeix el funcionament de molts dels mecanismes que hi ha darrere d’aquestes infeccions.

La base de dades dels científics de la UAB i el CRG és un pas important en la investigació d’aquest camp, ja que per poder identificar les proteïnes que els gens bacterians codifiquen per propagar les malalties, cal tenir informació ‘in vivo’ del que passa amb els bacteris quan actuen en un cas real dins d’un hoste.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor