15.10.2018 - 12:42
|
Actualització: 15.10.2018 - 15:32
La periodista Txell Bonet, parella de Jordi Cuixart, ha qüestionat públicament la manera com La Vanguardia ha relatat l’empresonament de Jordi Sànchez i del president d’Òmnium en un article titulat ‘Sànchez i Cuixart, un any a presó i sense senyals de llibertat per animar a la rebel·lió’. Segons Bonet, ‘articles com aquest que fan la rosca al fals relat de la violència, amb un redactat que no exposa fets sinó que opina dictant sentència, fan pensar més que mai en la necessitat de premsa lliure al marge del poder’.
Tot seguit, Bonet recull fragments de l’article i els analitza. ‘Les mobilitzacions organitzades per l’ANC i Òmnium eren per a aconseguir la celebració del referèndum i amb això la proclamació d’una República catalana, independent d’Espanya, “essent conscients que desenvolupaven una actuació al marge de les vies legals”‘, escriu la redactora de La Vanguardia citant interlocutòries judicials.
‘A veure, des de quan el dret a manifestar-se és una actuació al marge de vies legals?’, es demana Bonet. ‘Manifestar-se és un dret fonamental, i manifestar-se a favor d’un referèndum és un acte totalment legítim de llibertat d’expressió, un altre dret fonamental –afegeix–. Ni judicialment ni periodísticament podem permetre la criminalització de la mobilització ciutadana.’
Des de quan el dret a manifestar-se és una actuació al marge de les vies legals? Manifestar-se és un dret fonamental, i manifestar-se a favor d'un referendum és un acte totalment legítim de llibertat d'expressió, un altre dret fonamental.
— Txell Bonet (@TxellBonet) October 14, 2018
Txell Bonet continua el fil de piulets amb més fragments de l’article. ‘Les associacions que representaven [Sànchez i Cuixart] van fer una crida a la població a anar a l’edifici per evitar que la Guàrdia Civil procedís a un escorcoll judicial.’
‘Li ho repetim –diu–: les mobilitzacions eren per expressar legítimament descontentament i defensar les institucions catalanes, així com el cordó de seguretat permetia en tot moment que qualsevol persona entrés i sortís de l’edifici.’ Per il·lustrar-ho, hi enllaça el documentari 20-S. ‘Donarem un premi a qui hi trobi el “tumulto”‘, rebla.
així com el cordó de seguretat permetia en tot moment que qualsevol persona, entrés i sortís de l'edifici. Ho pot comprovar en la gravació de tot el dia al doc "20-S": https://t.co/JHoh3ngHDX i donarem un premi a qui hi trobi el" tumulto"
— Txell Bonet (@TxellBonet) October 14, 2018
A més, Bonet apunta que la redactora ‘s’ha descuidat’ d’esmentar ‘que la Guardia Civil va deixar els cotxes oberts sense vigilància, amb armes dins’ i que tampoc no diu ‘que organitzar un referèndum no és delicte’ perquè se’n va derogar la prohibició el 2005.
També he trobat poca informació @carlota_guindal alhora de no explicar que organitzar un referèndum (cosa que ni Cuixart ni Sanchez podien fer) no és delicte. Notícia del 21 d'abril 2005, a El Mundo:
— Txell Bonet (@TxellBonet) October 14, 2018
Tot seguit, Bonet comenta l’afirmació ‘escenes de violència davant de diversos col·legis electorals’, que es fa a l’article. ‘A veure, com quedem? Són fake news, o realment va exercir la violència contra persones en actitud pacífica, fins i tot disparant bales de goma, prohibides a Catalunya…’, diu.
Per acabar, Bonet apunta ‘un detall important si poden esmenar-lo’: ‘Jordi Cuixart continua sent president d’Òmnium Cultural!’
Ah, i un detall important si poden esmenar-lo, com la mateixa @LaVanguardia publicava: https://t.co/VQ8EYtH67m Jordi Cuixart segueix sent president d'Òmnium Cultural! Gràcies
— Txell Bonet (@TxellBonet) October 14, 2018