Twitter reprova Trump per ‘glorificar la violència’ mentre les protestes antiracistes apugen la temperatura

  • S'intensifiquen les protestes antiracistes a Minnesota arran de l'assassinat a mans de la policia contra George Floyd

VilaWeb

Redacció

29.05.2020 - 17:13
Actualització: 29.05.2020 - 20:44

La tensió als carrers de Minneapolis (Minnesota, Estats Units) ha anat creixent aquestes darreres hores arran de l’assassinat a mans de la policia de George Floyd, l’enèsim home negre mort per un policia blanc a Nord-amèrica. Les imatges de l’agent Derek Chauvin, ofegant-lo amb el genoll mentre Floyd crida una vegada i una altra que no pot respirar, van desembocar en diverses manifestacions, primer al mateix lloc dels fets i, després, arreu de la ciutat. Ara ja s’han estès per tot el país i s’han anat intensificant. Ahir a la nit, els manifestants van calar foc a l’edifici d’una comissaria. També hi ha hagut barricades i cotxes cremats. Avui a la tarda, després de diversos passos dubitatius per part del fiscal de l’estat, Chauvin ha estat detingut per assassinat i homicidi per imprudència.

Segons informacions de la cadena NBC News, una persona ha morta per un tret durant les protestes. Arran de l’increment de la violència, el batlle de Minneapolis, Jacob Frey, ha declarat l’emergència local durant 72 hores i ha demanat ajuda a la Guàrdia Nacional per a mirar de ‘mantenir sota control la situació’.

Twitter reprova Trump per ‘glorificar la violència’

Aquest matí, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha entrat plenament a la polèmica després d’un piulet en què amenaçava els manifestants antiracistes dient que enviaria els militars per disparar contra els civils si hi havia saquejos. El missatge que ha publicat diu: ‘Aquests bàrbars deshonoren la memòria de George Floyd, i no els ho permetré. Acabo de parlar amb el governador Tim Walz i li he dit que l’exèrcit serà al seu costat en tot moment. Si hi ha qualsevol dificultat, assumirem el control. Però quan comencin els saquejos, començaran els trets. Gràcies!’ El missatge ha desencadenat indignació.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1266231100780744704?s=20

Twitter ha reprovat l’escrit del president i l’ha acompanyat d’un missatge en què expliquen: ‘Aquest piulet viola les nostres polítiques sobre la glorificació de la violència, tenint en compte el context històric de la darrera frase, la seva connotació violenta i el risc que pugui inspirar accions similars avui.’ I, per si fos poc, insisteixen que han pres la mesura de reprovar el piulet ‘per prevenir que inspiri altres persones a cometre actes violents’. Però, malgrat tot, l’han ‘mantingut a Twitter perquè és important que el públic tingui l’opció de veure el piulet atesa la seva rellevància respecte d’esdeveniments que encara continuen.’

La croada de Trump contra Twitter ve de lluny. És la xarxa social preferida del mandatari per a escampar-hi els missatges polítics i marcar perfil, i sovint s’hi abona a la controvèrsia. Durant el seu mandat, l’oposició li ha retret que fa un mal ús de Twitter, i els responsables de la xarxa social han provat de mantenir un perfil baix en la disputa. Fins avui, que per primer cop ha censurat de manera pública i notòria el president dels Estats Units. Ahir mateix, Trump va signar una ordre executiva per a reduir les proteccions de què gaudeixen els proveïdors de xarxes com Twitter per no haver d’assumir responsabilitats amb allò que la gent publica a les seves plataformes. Avui, després que la polèmica encara hagi pujat un graó més, Trump ha insistit que els caps de la xarxa social tenen una croada personal contra ell i que continuarà legislant en aquest sentit.

Un periodista de la CNN, detingut mentre cobria les protestes

Amb el ressò de fons de les protestes i preveient que continuaran, l’altre escàndol del dia ha estat la detenció d’un periodista de la cadena nord-americana CNN, Omar Jimenez, i els seus companys d’equip. En el vídeo que s’ha emès en directe per televisió, Jimenez recorda a la policia que l’equip de periodistes es pot traslladar on vulguin i els diu que s’apartaran del camí dels agents, que en aquell moment són aturats, quan s’hagin de moure. Immediatament després, dos agents l’emmanillen i el detenen. La detenció ha causat indignació pel fet que la policia hagi actuat contra un grup de periodistes mentre feien la seva feina. El governador de Minnesota ha trucat a l’equip directiu de la CNN per a demanar-los disculpes i ha dit que investigaria els fets.

Però no ha estat l’únic factor que ha causat crítiques sonores a les xarxes socials. Jimenez és negre i té ascendència sud-americana, i molts han considerat que la detenció era racista. La CNN mateix ha explicat que el seu altre corresponsal, Josh Campbell, que és blanc, ‘diu que ha estat tractat de manera molt diferent’. Jimenez i el seu equip han estat finalment alliberats i han pogut continuar treballant.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor