Els ‘tweets’ els carrega el diable

  • «Tots som Notre-Dame però no Sri Lanka, perquè no és 'trending topic'»

Gemma Pasqual i Escrivà
07.05.2019 - 21:50
VilaWeb

Tot gira entorn de la xarxa: amants clandestins amb perfils falsos que es declaren el seu amor públicament, parelles assegudes al sofà amb els ulls fixos en la pantalla discutint entre ells via tweet sense adreçar-se ni una sola paraula, bots russos que lleven i posen presidents, vides exposades, amics íntims que no s’han vist mai.

Tinents coronels de la Guàrdia Civil, jutges i polítics amagats darrere perfils amb noms de senadors de l’antiga Roma, intoxicant, mentint i insultant, sense cap conseqüència. Fiscals amb togues incriminant per un retweet en el judici del procés.

Operació aranya: condemnats a presó per haver enaltit un terrorisme que no existeix. Els escrits d’acusació amb què els fiscals demanen penes de presó per enaltiment del terrorisme en xarxes van carregats de missatges que poques vegades es poden considerar delictius i que proven de criminalitzar comportaments i pensaments que no tenen res a veure amb l’enaltiment del terrorisme. La llei mordassa encotilla la llibertat d’expressió.

Humoristes acomiadats per un piulet. A la vida real, tot hauria acabat amb un judici de faltes i una multa, però en el món virtual tot es magnifica, baixes del cel a l’infern en un segon. Carreres senceres jutjades per un piulet o un repiulet. Creu de Sant Jordi sí, o no, depèn dels tweets i els retweets.

Tots som Notre-Dame però no Sri Lanka, perquè no és trending topic. La xarxa s’ocupa de Veneçuela però no es preocupa de tants altres països on els drets humans són violats, perquè no són tendència.

La dictadura del bonisme, d’allò que és políticament correcte, emojis, cors, carones tristes, somrients, flors. L’ull que tot ho veu, censura fotos, tanca perfils, lleva i posa seguidors.

Mentre el gran germà ens vigila, com els hàmsters rodem a la roda del xou de Twitter tot esperant un like.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor