Twitter és més ràpid que la Policia a l’hora d’alertar de disturbis

  • Una investigació de la Universitat de Cardiff ha determinat que Twitter és capaç de detectar disturbis i situacions perilloses fins a una hora més ràpida que la Policia. La institució gal·lesa ha extret aquesta conclusió després d'haver analitzat 1,6 milions de tuits generats durant els disturbis de Londres de l'any 2011.

VilaWeb
Redacció
05.07.2017 - 11:02

MADRID, 4 (Portaltic/EP)

Una investigació de la Universitat de Cardiff ha determinat que Twitter és capaç de detectar disturbis i situacions perilloses fins a una hora més ràpida que la Policia. La institució gal·lesa ha extret aquesta conclusió després d’haver analitzat 1,6 milions de tuits generats durant els disturbis de Londres de l’any 2011.

El treball, que ha estat publicat per l’Associació per a la Maquinària Informàtica (ACM), detalla com els investigadors han elaborat algorismes capaços de detectar situacions concretes a través de dades de Twitter com l’ús de determinades paraules, la localització, l’hora d’enviament, els hashtags utilitzats o els sentiments transmesos, per agrupar contingut similar i generar resums interpretables, explica el portal Mashable.

Els investigadors van comprovar com a través d’aquesta eina podien identificar a través de la xarxa social situacions conflictives en temps real en un període de temps d’entre cinc minuts i una hora abans que la Policia Metropolitana de Londres fos coneixedora dels successos. L’equip investigador es va topar amb casos concrets com el d’un tuit que va alertar d’un incendi i del trencament de diverses finestres en Enfield Borough més d’una hora abans de l’informe policial.

Un dels coautors d’aquest estudi, Pete Burnap, ha defensat que aquesta eina de predicció pot ser utilitzada per posar sobre avís els serveis d’emergència abans que les situacions d’emergència vagin a més. “Plantegem que la gent està informant més ràpid dels incidents que presencien a través de les xarxes socials que aquells altres que truquen al 999 –el telèfon britànic d’emergències–“, assenyala l’investigador universitari.

CONFLICTE ÈTIC

No obstant això, la capacitat de predir determinats esdeveniments abans de la seva escalada planteja el debat que pugui desembocar en una retallada dels drets de reunió o de la llibertat d’expressió. Burnap ha alertat que les xarxes socials podrien ser usades per envair la privadesa de les persones i tallar d’arrel qualsevol dissidència, i ha demanat “unes pràctiques ètiques estrictes” per evitar aquest escenari.

Pete Burnap ha explicat que aquesta investigació funciona com a complement dels mitjans tradicionals de gestió de disturbis, ja que solament identifica situacions on hi ha “suficient ‘soroll'”. Això, ha afegit, s’aconsegueix a través d’una doble via: en primer lloc, s’evita identificar les persones per respectar la seva privadesa, i després se centren els esforços a prevenir avisos falsos sobre la base d’informacions aïllades sobre una situació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor