26.08.2024 - 21:40
Us oblideu sovint de respondre als missatges de WhatsApp dels vostres amics o familiars? Les converses a Instagram de fa setmanes acaben enterrades? Teniu pendent de posar data a alguna reunió de feina i us fa molta mandra de gestionar? Twintual, la nova aplicació creada per Cristina Grau, una estudiant del màster de ciència de dades de la UOC, ha de posar fi a aquests petits problemes. L’aplicació serà el “doble” digital dels usuaris i, tot reproduint la manera d’expressar-se de cadascú, mantindrà converses digitals com si fos l’usuari mateix. És previst que el projecte surti al mercat per al Mobile World Congress.
La idea de Grau amb aquesta aplicació era combatre la sobrecàrrega digital per alliberar-nos de l’enorme quantitat de missatges que sempre resten pendents de respondre i que acaben causant estrès. De fet, Twintual neix d’una necessitat personal: d’ençà que Grau se’n va anar a viure als Estats Units, ara farà un any, se li acumulaven els missatges i trigava setmanes a respondre als seus amics. Però no per una qüestió de deixadesa, sinó per pura saturació. “Treballava, tenia moltes coses a gestionar i hi havia tants canals de comunicació amb què la gent podia posar-se en contacte amb mi, que no arribava a respondre a tothom. Abans, la gent que es posava en contacte amb tu era mínima, però les xarxes socials han facilitat que ens enfrontem a una sobrecàrrega informativa en què tenim moltíssims canals per on la gent ens pot escriure, i una mateixa persona pot parlar amb nosaltres per uns quants canals”, explica.
A més, es va adonar que no era l’única que es trobava en aquesta situació, i fins i tot confessa que coneix gent que ha perdut amistats per haver deixat de respondre missatges per les xarxes socials. Per tot plegat, creu que Twintual farà un servei positiu a la societat: “Ha arribat un punt en què tants missatges ens saturen i, al capdavall, aspirem a poder tenir un dinar tranquil amb la família i no haver de respondre missatges constantment.”
Com funcionarà Twintual?
Però, com funcionarà exactament aquesta aplicació? Twintual agruparà la informació que li indiqueu en diferents fitxers, de reunions de feina a converses amb la mare, i oferirà tres nivells d’autonomia diferents –alt, mitjà i baix– segons el grau de llibertat que estigueu disposats a cedir-li.
En el màxim nivell, és previst que permeteu que us ho gestioni tot. Per exemple, si l’aplicació detecta que cada dia dieu “Bon dia” a la vostra parella, i un dia us n’oblideu, l’aplicació prendrà la iniciativa i l’hi dirà. Tanmateix, Grau explica que, sempre que entri en joc algun aspecte personal o de presa de decisió, Twintual us avisarà abans perquè hi doneu el vist-i-plau: “Amb els missatges compromesos o que impliquin decisions concretes, com ara decidir una hora per a fer una reunió de feina o per a proposar una cita, t’enviarà una notificació per saber si hi estàs d’acord.” En el nivell d’autonomia intermedi, l’aplicació podrà redactar missatges, però us demanarà que els reviseu abans d’enviar-los. I, el nivell d’autonomia 0, servirà principalment per a fer-vos resums de converses de grups de WhatsApp o de correus electrònics. Així, us permetrà d’estalviar-vos temps i us avisarà, per exemple, que després d’una llarga discussió, els vostres amics han decidit de trobar-vos dimarts vinent a les set del vespre per a prendre un cafè.
Com funciona l’algorisme de Twintual?
Grau explica que Twintual aprendrà dels missatges que envieu pels canals de comunicació que decidiu. És a dir, podreu elegir si voleu que reprodueixi el vostre comportament digital solament a WhatsApp o també a Outlook, Instagram i LinkedIn, per exemple. “Quan li donis permís per estudiar com parles per WhatsApp amb la teva amiga o amb algú de la feina, l’algorisme de Twintual detectarà com et comuniques en cada situació de manera específica, perquè no parlem de la mateixa manera amb el nostre cap que amb la nostra millor amiga. Quan ho hagi après, que pot ser una qüestió d’hores, ho reproduirà”, detalla.
També vol deixar clar que l’algorisme s’entrena mitjançant els missatges que envia i rep l’usuari, però que no agafarà mai informació de les dades personals per fer respostes acurades. Per ella, és molt important de fer un ús legal i ètic de les dades dels usuaris, al contrari que no passa amb la resta d’aplicacions, segons ella: “Si fóssim conscients de l’ús que fan de les nostres dades, no faríem servir cap aplicació.”
Com sabrem si parlem amb l’usuari real o amb l’aplicació?
Twintual notificarà als usuaris amb qui interactuï que aquell missatge que reben ha estat generat per intel·ligència artificial, mitjançant una mena de marca d’aigua. Tanmateix, Grau diu que encara cal acabar d’estudiar fins a quin punt els usuaris exigiran transparència a l’aplicació. Considera que, si èticament és possible i els usuaris ho toleren, es provarà d’habilitar una opció de pagament que elimini la marca d’aigua als missatges, de manera que aquells qui rebin les notificacions no podran saber si el missatge l’ha escrit Twintual o un humà.
En tot cas, cal provar-ho amb usuaris reals per veure’n les necessitats i l’impacte que pot acabar tenint. De moment, a final d’any és previst que es facin les primeres proves amb usuaris, que seran sobretot professionals que hagin de gestionar un gran volum de missatges al dia a dia, com ara directors generals de grans empreses o mànagers. I, una vegada que Twintual es faci públic al Mobile World Congress, la idea és fer-ho accessible a nous públics més diversos.
Salut opta per la IA: la Generalitat presenta una eina al Mobile World Congress