TV3 estrena ‘Josep’, el film premiat sobre Bartolí i la crueltat del camp de concentració d’Argelers

  • ‘Josep’ va guanyar el 2021 el premi César i l’European Film Award al millor film d’animació

VilaWeb
Redacció
02.05.2022 - 21:40
Actualització: 03.05.2022 - 09:20

TV3 estrena avui en el programa Sense ficció el film d’animació Josep, del dibuixant francès Aurel, basat en la vida i l’obra real del dibuixant català Josep Bartolí. El film relata com passa la frontera dels Pirineus l’hivern del 1939 i com arriba a la platja d’Argelers (Rosselló) un dels camps de concentració catalans, on van morir milers d’exiliats republicans després de la caiguda de la Segona República espanyola.

Els dibuixos que va fer Bartolí a Argelers retraten els maltractaments de la reclusió dels camps i Aurel ho trasllada a aquest documentari. Josep Bartolí, a més de soldat republicà en diversos fronts i batallons, antimilitarista, anarquista i aventurer, era dibuixant i artista, membre del Sindicat de Dibuixants Professionals de Catalunya.

Hi ha una part ficcionada que es basa en l’amistat de Josep amb Serge, un jove gendarme pacifista, superat per l’acarnissament dels seus companys contra els indefensos republicans derrotats. Serge, a qui en la ficció coneixem ja de vell, al llit de mort, és qui explica la història dels camps de refugiats al seu nét. Li vol transmetre els records i l’admiració per la figura de Josep Bartolí, de qui conserva un dibuix.

La música és adaptada i interpretada per la cantant Sílvia Pérez Cruz i el film compta amb la veu de l’actor Sergi López.

Josep Bartolí va poder sortir dels camps i conservar part dels seus dibuixos. Després va tenir una vida força agitada. Va fugir a Mèxic, va viure una relació amorosa amb la pintora Frida Kahlo i va continuar dibuixant. Va publicar el llibre Campos de concentración, amb textos de Narcís Molins i Fàbrega, que és qui havia demanat a Kahlo que l’acollís, i qui el va introduir en el cercle d’amics de l’exili –com ara Anna Murià, Agustí Bartra, Enric Adroher i Pasqual Gironella–, la relació amb els quals va durar per sempre.

L’exili va continuar a Nova York, on es va relacionar amb pintors de l’expressionisme abstracte i va formar part del grup 10th Street, amb Willem de Kooning, Franz Kline, Jackson Pollock i Mark Rothko. Com a dibuixant va triomfar a la revista Holiday, va il·lustrar uns quants llibres i va fer també d’escenògraf per a films de Hollywood. Josep Bartolí es va morir el 1995 a Nova York, amb nacionalitat mexicana i dels EUA. L’any 1977 havia tornat per primera vegada a Catalunya, on va fer diverses estades i exposicions.

Exposició “Josep Bartolí. Els colors de l’exili”

Fins el 19 de setembre es pot visitar l’exposició “Josep Bartolí. Els colors de l’exili” al Memorial del Camp de Ribesaltes (Rosselló). És una exposició dirigida pel seu nebot, el fotoperiodista Jordi Bartolí (Besiers, Occitània, 1957) i és la mostra més important i completa que s’ha fet mai sobre l’obra de Josep Bartolí. Si voleu saber-ne més, podeu llegir un article documentat i exhaustiu de Xavier Montanyà sobre l’exposició: “Gran exposició de Josep Bartolí al Memorial del Camp de Ribesaltes”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor