16.08.2022 - 16:45
|
Actualització: 16.08.2022 - 20:35
TV3 estrena avui la minisèrie documentària 3 dies d’agost sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils (el Baix Camp) del 17 d’agost, cinc anys després de l’atac, amb informació actualitzada sobre el cas. S’emetrà avui, demà i dijous a partir de les 22.05, després del Telenotícies Vespre.
La minisèrie, produïda per Programes Especials de TV3, recull noves informacions que s’han sabut de la trama aquests darrers mesos, després de les revelacions del sumari i de la sentència posterior al judici, segons que ha informat la CCMA.
L’equip de TV3 ha entrevistat per primera vegada el jutge Félix Alonso Guevara, que va presidir el tribunal de l’Audiència espanyola que va jutjar els tres supervivents de la cèl·lula terrorista, i més analistes, advocats i policies.
La casa d’Alcanar
Cadascun dels episodis agrupa els fets que van passar els dies 16, 17 i 18 d’agost i analitza com cinc anys després han canviat les coses. El primer episodi posa al dia les informacions que hi ha sobre la casa d’Alcanar, on els terroristes fabricaven els explosius, i que va esclatar la nit del 16 d’agost de 2017.
Centenars de ferits i quinze morts
El segon episodi de la sèrie se centra en l’atemptat de la Rambla de Barcelona. Quan va saber que la casa d’Alcanar havia explotat, Younes Abouyaaqoub, que portava una de les furgonetes cap a Alcanar per carregar-la d’explosius, va decidir de girar cua i, tot sol, dirigir la furgoneta cap a Barcelona per fer un atropellament en massa a la Rambla. Hi va haver centenars de ferits i quinze morts, entre els quals el conductor que Abouyaaqoub va assassinar per robar-li el cotxe i fugir. Aquest capítol recull el testimoni d’algunes víctimes i analitza el tracte que han rebut de l’administració i en quin punt són avui, una vegada reconegudes com a víctimes, o no, durant el judici.
Atemptat de Cambrils
El tercer i últim episodi explica com, després de l’atemptat de la Rambla de Barcelona, la resta de la cèl·lula va fer els atemptats de Cambrils. Com a conseqüència, una turista va ser morta i els cinc terroristes van ser abatuts per la policia. Uns dies després, l’autor de l’atemptat de Barcelona, que havia fugit, també va ser abatut per la policia a Subirats.
En aquest darrer capítol s’analitza fins a quin punt va funcionar la coordinació entre les policies que van intervenir en aquells atemptats. I acaba amb el sentiment que, al revés del que podria semblar, potser ara no estem pas més segurs que fa cinc anys contra possibles nous atemptats.