Tutti: la nova poma catalana adaptada al canvi climàtic

  • Tutti és la nova poma catalana que resisteix temperatures de més de quaranta graus

VilaWeb
Redacció
19.03.2024 - 21:40
Actualització: 20.03.2024 - 12:06

Aquesta tardor es començarà a vendre a l’engròs la nova poma catalana adaptada al canvi climàtic, la Tutti. Per obtenir-la, han calgut vint anys d’experimentació, entre Catalunya i Nova Zelanda. La nova poma ha sorgit d’un programa de millora de varietats que s’ha batejat amb el nom de Hot Climate Partnership, on hi ha representats l’IRTA, els principals productors del sector a Catalunya –agrupats en l’epígraf Fruit Futur– i un centre d’investigació neozelandès.

Per explicar la tasca feta, el director de l’IRTA Mas Badia, Joan Bonany, hi posa xifres. Any rere any, s’han anat encreuant varietats (pol·linitzant estigmes de l’una i de l’altra) fins a assolir deu mil llavors. Totes deu mil s’han plantat, fins a esperar que fessin fruits i, després de conservar-les en fred durant vuit setmanes, han estat tastades. “A partir d’aquí s’han eliminat les que eren petites, tortes o bé que no tenien el color i el gust adequats, i s’han triat les que tenien més bones característiques”, precisa.

La Tutti és el resultat de quatre fases diferents de selecció, en què no tan sols s’han tingut en compte les qualitats físiques, sinó també la resistència a temperatures extremes. S’ha comprovat que, tot i haver de suportar calorades de més de 40 graus, la poma no se’n ressent.

Joan Bonany subratlla que és una varietat 100% catalana, perquè s’ha format a partir de dos germoplasmes locals que tenen una qualitat gustativa molt alta. El resultat, destaca, és una poma ferma, molt cruixent i sucosa, que al mateix temps té una coloració molt alta, a cavall del vermell intens i el groc. “En definim la textura com a moderna, perquè no et canses de menjar-ne i a més et refresca”, hi afegeix.

Tot i que la Tutti s’adapta al canvi climàtic, Bonany també precisa que això no vol dir que necessiti menys aigua que unes altres varietats, com ara la Gala o la Golden. “No tenim cap estimació que ens porti a concloure que consumeix més aigua o menys i que per tant, sigui més resistent a la sequera”, diu el director de l’IRTA. I afegeix  que la Tutti ha d’agafar el lloc d’aquelles altres pomes, com la Fuji, que no s’adapten tan bé a les temperatures altes, sobretot superiors a 35 graus. “Per les seves característiques, com que és una poma dolça, creiem que és destinada a substituir la Fuji, que presenta manca de coloració, textura o fisiopaties associades amb la calor”, explica Joan Bonany.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Creixement assegurat

De moment, a les comarques nord-orientals hi ha unes quaranta hectàrees de pomeres plantades amb la nova varietat, que l’any passat van donar una producció de cent vint tones. A aquestes, se n’hi afegeixen seixanta més procedents de camps de les comarques de Ponent.

Bonany diu que aquesta xifra anirà creixent exponencialment, perquè com més va més productors s’animen a plantar-ne. “Probablement, aquesta superfície es doblarà ben aviat; ja hi ha un programa de plantació a tot Catalunya i també una decisió ferma del sector per a impulsar-la”, afegeix.

A la tardor, la Tutti ja es començarà a distribuir a l’engròs amb la nova marca. A l’etiqueta, al costat del nom, hi apareixerà la frase “Love every bite” (‘Estima cada mossegada’). Ara com ara, hi ha una sola cadena catalana que la ven, amb l’etiqueta del nom experimental (HOT84A1).

Una poma moderna i actualitzada

El secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Carmel Mòdol, explica que la Tutti és la primera varietat de poma que s’ha obtingut amb orientada al segle XXI. Entre més raons, perquè ha estat investigada a consciència, té un nom és fàcil de recordar a tot el món i s’adapta perfectament a les noves condicions climàtiques.

Mòdol també explica que les primeres produccions de Tutti es destinaran íntegrament als consumidors catalans, i que més endavant es començarà a exportar. Hi ha un acord amb Nova Zelanda sobre els mercats on la podran vendre. Mòdol subratlla que la Tutti és una poma en què es confia molt amb vista al futur.

Això no obstant, precisa que, a l’hora de plantar-ne arbres, els productors han de tenir en compte tot de condicionants, com ara que cal invertir no tan sols en el reg gota a gota, sinó també amb les xarxes antipedregada. Els pagesos també han de rebre l’aval de Fruit Futur, que, conjuntament amb l’IRTA i l’institut neozelandès, en tenen la patent. A més, per a optar a ajudes europees de subvencions fins al 50% de la inversió, cal que formin part d’alguna associació de productors. A Catalunya n’hi ha més d’una seixantena.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor