27.03.2019 - 12:38
|
Actualització: 27.03.2019 - 17:42
‘El 12 d’abril és la nova data del penya-segat’, ha afirmat aquest dimecres el president del Consell Europeu, Donald Tusk, hores abans que el parlament britànic voti diverses opcions pel Brexit, prorrogat per ara fins aquell dia. ‘Abans d’aquest dia, el Regne Unit encara té l’opció d’un acord, un no acord, una extensió llarga o la revocació de l’article 50’, ha afegit en plena incertesa sobre quin és el camí que triarà Londres. El polonès ho ha recordat durant una intervenció al Parlament Europeu, a Estrasburg, en què ha explicat les decisions preses pels líders europeus la setmana passada.
En aquest context, Tusk ha avisat als eurodiputats que és ‘inacceptable’ que algunes veus vegin com a ‘perjudicial’ una extensió llarga, que implicaria la participació del Regne Unit a les eleccions europees del maig. ‘No poden trair els sis milions de persones que han signat la petició per revocar l’article 50, el milió de persones que van protestar exigint un nou referèndum o la majoria creixent de persones que desitgen seguir a la UE’, ha reblat Tusk. Segons ell, els britànics poden sentir que no estan ‘suficientment representats’ pel seu parlament però ‘han de sentir que estan ben representats’ per l’Eurocambra ‘perquè són europeus’.
Per la seva banda, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha preferit no referir-se al Brexit i s’ha limitat a dir que el debat que van mantenir la setmana passada a Brussel·les sobre la Xina va ser menys ‘complex’ que el debat sobre el Regne Unit. ‘Si compares el Regne Unit amb un esfinx, l’esfinx em sembla un llibre obert, en comparació. Veurem com parla aquest llibre durant la setmana’, ha conclòs.
Des del Partit Popular Europeu, Mafred Weber ha celebrat que s’hagi concedit una pròrroga tècnica fins al 12 perquè aporta ‘certesa jurídica’. Amb tot, s’ha referit a les paraules de Tusk i ha indicat: ‘pròrroga sí, però amb més claredat’. ‘Nosaltres estem al seu costat i volem el millor però per ara s’ha decidit abandonar la UE i hem d’explicar als ciutadans perquè un país que abandonarà la UE ha de pronunciar-se sobre afers europeus’, ha explicat.
El cap de files dels socialistes al Parlament Europeu, Udo Bullmann, també ha valorat positivament que s’hagin pres mesures preventives i decisions per evitar un Brexit sense acord el pròxim divendres 29 de març. Durant la intervenció Bullman ha assenyalat que ‘ningú pot enganyar al poble britànic ni privar-lo de la possibilitat de continuar a la UE mentre no hi hagi una retirada’. Sobre el bloqueig a Westminster, Bullman ha reiterat que ‘només hi ha una opció: preguntar al poble britànic’.
En el torn dels liberals europeus, Guy Verhofstadt ha apuntat en la necessitat d’una solució ‘basada en la cooperació entre conservadors i laboristes’. ‘El Brexit només es pot aconseguir amb un acord entre els partits majoritaris’, ha conclòs.
Un eurodiputat escocès reivindica la independència com la manera de tornar a la UE
L’eurodiputat escocès Alyn Smith (Verds/ALE) ha dit que si finalment el Regne Unit marxa de la UE, la independència d’Escòcia serà ‘l’única via per tornar a Europa’. ‘Estimats amics, deixin una llum oberta perquè trobem el camí de tornada a casa’, ha afegit Smith, del Partit Nacional Escocès (SNP per les sigles en anglès), que ha recordat que potser era el seu últim discurs en seu parlamentària. ‘El millor Brexit és que no hi hagi Brexit, molts escocesos i britànics estan intentant canviar la situació i seguir a la família europea de nacions’, ha apuntat.
El parlamentari també ha afirmat que no sap ‘què li espera al Regne Unit’ en un futur. ‘Però sí que conec Escòcia’, ha dit, assegurant que si la UE no existís ‘s’hauria d’inventar i Escòcia en voldria formar part’.