Turull, Rull i Sànchez presenten els primers recursos contra la sentència al TC, la porta prèvia a Europa

  • En els recursos es demana diligència en la resolució i es ressalta que el TC ha tardat aproximadament 'dos anys o més' en resoldre els previs recursos

VilaWeb

Redacció

04.03.2020 - 14:42

Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, tots tres representats per Jordi Pina, han presentat recursos d’empara davant del TC contra la sentència del Tribunal Suprem en la qual demanen la suspensió de la condemna com a mesura cautelar. Són els primers presos que presenten tals recursos. Les defenses d’Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Raül Romeva els presentaran en els pròxims dies.

En els recursos, Sànchez, Tururll i Rull apel·len a l’article 56 de la llei orgànica del Tribunal Constitucional segons la qual, un tribunal pot suspendre una pena sempre que ‘no ocasioni una pertubació greu a un interès constitucionalment protegit, ni als drets fonamentals o llibertats d’una altra persona’.

En els recursos es demana diligència en la resolució i es ressalta que el TC ha tardat aproximadament ‘dos anys o més’ en resoldre els previs recursos. ‘Això vol dir que l’eventual estimació de l’empara i la consegüent nul·litat de la condemna es produiria quan el demandant ja haurà passat un període mínim de quatre o cinc anys com a pres, el que indubtablement faria perdre a la present demanda bona part de la seva raó de ser’.

El recurs d’empara al TC és el pas posterior a que el Suprem resolgués els incidents de nul·litat de la sentència presentats per les defenses. Ara l’alt tribunal espanyol haurà d’admetre el recurs a tràmit o no. En cas que sigui que sí, discutirà si admet la mesura cautelar de suspendre a tots els efectes la senència. Si l’admet, hi haurà una vista per tractar el cas i en els vint dies següents -aquí sí que hi ha termini-, haurà de dictar sentència.

Si és a favor del recorrent, cas tancat, perquè haurà dictaminat que hi ha hagut vulneració de drets fonamentals i que concedeix l’empara. Si és en contra del recorrent, llavors s’activa la via cap al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor