13.02.2023 - 13:42
|
Actualització: 13.02.2023 - 17:02
La decisió del Tribunal Suprem espanyol de mantenir les inhabilitacions a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa per un delicte de desobediència en concurs amb la malversació ha reprogramat l’actualitat política catalana. Un dels primers a valorar la sentència ha estat el secretari general de Junts i un dels principals afectats, Jordi Turull, que considera que la sentència continua criminalitzant l’1-O i que el Suprem es mou amb una voluntat d’escarment. “No ha canviat res i el Suprem continua fent de legislador, d’opinador polític i de justicier”.
Turull diu que aquesta decisió demostra que la lectura que fa el tribunal del delicte de desordres públics i de malversació és “inversa” al que cercava ERC amb la reforma del codi penal i pot afectar totes aquelles persones que encara tenen processos oberts, bé siguin els exiliats, o els encausats pel jutjat 13 de Barcelona: “Això al PSOE ja li va bé. Qui ha fet acords i pactes amb ells, són ells que s’han d’explicar, però crec que el resultat és evident”.
També ha retret que Junts no poguessin participar en les negociacions: “Hauria estat bé que aquesta negociació no es fes al marge de tanta gent afectada. Si la idea de la desjudicialització vol dir no criminalitzar l’1-O, ja veiem quins són els resultats”.
Turull diu que encara no ha pogut avaluar els pròxims passos que seguirà la seva defensa, però ha assenyalat que “ens veurem a Europa, que és on hi ha justícia i no hi ha venjança”. En el seu cas, el líder de Junts serà inhabilitat fins al juliol del 2030. En aquest sentit, ha volgut restar-li importància: “No em cal cap càrrec públic per treballar intensament per la independència”.
Em poden condemnar a una inhabilitació jurídica de per vida si volen. Però que sàpiguen que el que no aconseguiran és inhabilitar mai, ni un sol minut, el meu compromís actiu per la #indepèndencia de #Catalunya
Ens veurem als Tribunals Europeus on hi ha Justícia i no venjança pic.twitter.com/cH0ocItBxI
— Jordi Turull i Negre (@jorditurull) February 13, 2023
També s’ha pronunciat el predecessor de Turull a la secretaria general de Junts, Jordi Sànchez: “El Suprem ens continua condemnant entre 5 i 12 anys per haver fet possible l’1-O malgrat que votar mai no pot ser delicte. No vàrem tenir un judici just com no és justa aquesta revisió de condemna. La darrera paraula la tindrà el TEDH”.
Mentres quedi un sol processat i exiliat pel referèndum d’autodeterminació del 2017 i per les protestes contra la repressió i la sentència del procés, ningú pot celebrar cap decisió judicial. Això no va d’agendes personals, sinó de projecte compartit. Queda molt camí per fer!
— Jordi Sànchez (@jordisanchezp) February 13, 2023