29.04.2022 - 02:32
|
Actualització: 29.04.2022 - 02:38
L’exconseller Jordi Turull ha lliurat aquest dijous a la Generalitat les més de 20.000 cartes que va rebre a la presó durant els 3 anys que va passar en captiveri. La majoria de les missives es van escriure des dels Països Catalans, però l’exconseller condemnat per l’1-O també en va rebre d’altres països. La documentació l’ha lliurat a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i quedaran dipositades a l’Arxiu Nacional de Catalunya, concretament a la ‘Col·lecció de cartes dels presos i exiliats per l’autodeterminació de Catalunya’. És el cinquè lliurament de documentació que s’aporta a aquesta col·lecció. L’acte també ha comptat amb la presència de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i del director del centre, Francesc Balada.
Turull va rebre milers de cartes, adreçades als centres penitenciaris d’Estremera, Soto del Real i Lledoners, que ha aplegat i conservat en 211 capses d’arxiu. “Les cartes ens han fet viure una presó que no té res a veure amb la presó que han viscut altres presos”, ha declarat Turull, “per nosaltres han sigut una porta a la llibertat”.
De la seva banda, Garriga ha subratllat que dipositar a l’Arxiu Nacional les cartes personals que Turull va rebre durant els anys de presó “permetrà que les properes generacions puguin tenir-hi accés i puguin conèixer l’impacte que la repressió política de l’estat espanyol ha tingut sobre la societat catalana”.
L’accés de tercers a les cartes serà molt restringit durant anys, atès que la legislació vigent, per a la documentació que conté dades personals sensibles (com són les de caràcter ideològic), estableix un període de reserva de 25 anys des de la mort del productor del document o (si se’n desconeix la data i no és possible escatir-la) de 50 anys des del moment de la seva creació.
L’entrega de documentació de Turull és l’última que ha rebut l’arxiu després de les dels exconsellers Carles Mundó, Joaquim Forn i Josep Rull, i de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell.