Turull i Borràs miren de fer taula rasa per a refer la unitat de Junts

  • La nova votació de Torrents posarà a prova les lleialtats del pacte i la legitimitat interna per a exercir el càrrec

VilaWeb

Text

Odei A.-Etxearte

13.06.2022 - 21:50
Actualització: 14.06.2022 - 20:14

Laura Borràs i Jordi Turull proven de guarir la ferida oberta per la votació de l’executiva de Junts recuperant els dos noms que es van quedar pel camí: David Torrents com a secretari d’Organització i Ester Vallès com a vocal de la direcció. Turull va enviar una carta als militants amb la seva proposta i la va defensar en la segona reunió de l’executiva, malgrat els recels inicials d’alguns dirigents afins que no estaven d’acord que proposés els mateixos noms que no havien passat el tall reglamentari. Però el vot de càstig al sector de Borràs a què apuntaven els resultats de la votació feia molt complicat que la direcció comencés a funcionar amb la cohesió que els màxims dirigents del partit havien reivindicat a Argelers. I això, quan encara havia d’arribar la segona part del congrés, l’aprovació de la ponència política i organitzativa, que concreta el repartiment executiu entre Borràs i Turull, i amb el debat intern pendent sobre el manteniment del partit dins el govern de Pere Aragonès. Turull, que és qui en tenia la potestat com a secretari general, va concretar finalment el moviment: insistir en els noms vetats de facto i reivindicar la tornada als “equilibris” i la unitat que pretenien encapçalar amb Borràs. Amb la novetat d’incloure-hi, també, Lluís Guinó per a rellevar Miquel Sàmper, que no pot ser a la direcció per incompatibilitats.

Sàmper era un nom de Borràs. I Guinó? El batlle de Besalú i ex-vice-president primer del parlament prové del PDECat, però també és un nom avalat per Borràs. Ella ja el va nomenar assessor del seu gabinet a la cambra i, segons fonts acostades a Borràs, amb la seva elecció també pretén donar visibilitat a un altre dels represaliats pel procés. En aquest cas, a més, com a membre de la mesa que va permetre la tramitació de les lleis de desconnexió. Turull, així, sembla que s’ha ajustat al pacte amb Borràs sense escoltar les veus que li demanaven que fes servir per a imposar-se internament l’aval obtingut en la votació de l’executiva en què, a més, va ser el dirigent amb més suport. Aquesta ha estat la interpretació que s’ha imposat sobre els resultats de la votació: la força interna de Turull i la mobilització de les bases afins com a evidència de la força interna del nou secretari general davant Borràs. Perquè, al capdavall, són els dirigents i els afiliats que es mobilitzen els que guanyen els congressos.

Però al costat d’aquesta interpretació hi ha la que fan els afins a la presidenta del parlament, que van veure en els resultats de la votació un intent de desgastar-la per part d’afins a Turull que no van actuar amb el supòsit acordat de votar tots els membres de la mateixa manera en les llistes desblocades. I que asseguren, a més, que una part de les bases afins a Borràs no va votar perquè justament haurien preferit que Borràs hagués presentat una proposta tota sola. Hi veien una oportunitat perduda per a mirar d’apartar del poder del partit, definitivament, els dirigents que provenen del PDECat i de l’anomenat sector més institucional, i fer un tomb estratègic per a accentuar la confrontació i que allunyés Junts de la política de pactes institucionals actuals. Però els resultats de la votació se’ls van girar en contra. “Hi ha gent que ha tancat la carpeta de la independència. I els que no ho fem, fem nosa”, va escriure a Twitter Aurora Madaula, vice-presidenta de Junts, que va superar per poc el tall del 50% dels vots.

Difícilment Turull hauria pogut tenir una proposta alternativa diferent de la de Torrents i Vallès per a mirar de desfer el nus que va originar la votació i preservar al mateix temps la unitat negociada amb Borràs. Però, alhora, insistint amb els mateixos noms, posa a prova el reglament intern de Junts plantejant uns candidats que ja van ser refusats democràticament per les bases. Per això seran molt importants els resultats que obtinguin ara en la votació dels militants, que podran votar la proposta conjuntament, ara amb els tres noms blocats, entre dimecres i dijous: amb un sol vot s’avalen tots tres. Turull tenia un mes per a proposar una alternativa, però ha intentat de tancar la polèmica amb rapidesa, després de l’oposició interna amb què es va trobar per a fer-ho en la primera reunió de l’executiva.

La falta d’un secretari d’Organització, arran de la proximitat de les municipals, no és una vacant menor. És, per exemple, qui ha de convocar les primàries per a la tria del candidat a Barcelona. Unes votacions que la federació barcelonina vol fer abans de les vacances i que esperava que s’agilitessin amb la renovació de la cúpula, però que ha topat amb la falta de suport a Torrent, l’home de confiança de Borràs per a un dels càrrecs més destacats del partit. Ara no s’aplicarà el llindar del 50% dels vots, però els vots es tornaran a comptar. Serà un examen a les lleialtats i, també, la legitimitat pública per a ocupar els càrrecs en un partit que ha volgut fer gala de la democràcia interna.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor