21.03.2018 - 22:51
|
Actualització: 22.03.2018 - 07:30
Els grups polítics republicans van decidir ahir de traçar una ratlla. El parlament no podia, de cap manera, anar més enrere, i Junts per Catalunya, ERC i CUP s’han plantat o, si més no, han fet clarament el primer gest de plantar-se. Important, sobretot, pel canvi de to i d’actitud.
Al matí, el jutge Llarena havia decidit d’interrompre novament el procés d’investidura convocant divendres, de manera inusitada, sis polítics que poden anar a presó, entre els quals Jordi Turull. Després d’haver aconseguit que els grups independentistes no es posassen d’acord per investir Carles Puigdemont i que Jordi Sànchez es fes enrere, Llarena volia entrebancar una tercera investidura i portar la dignitat del parlament al nivell més baix possible. Aquesta vegada, la resposta ha estat contundent. Prop de les deu del vespre, el president del parlament anunciava que la cambra nomenaria de manera urgent, avui mateix, Jordi Turull president de la comunitat autònoma.
El nomenament no serà oficial fins que el rei d’Espanya no signe el decret que el nomena, cosa que significa, a més, que la corona haurà de prendre una posició pública i que, evidentment, la càrrega política que això posa sobre la sorprenent decisió de Llarena és immensa. Sorprenent decisió perquè cal recordar que fa pocs dies Llarena mateix havia declarat la causa complexa i havia reclamat un any d’investigacions. Algú li ha ordenat que ho talle abruptament i que prenga decisions que seran molt polèmiques, de manera que, novament, serà molt interessant de saber d’on han arribat les ordres i les pressions –en un cas semblant a aquell famós canvi de Rajoy que, en quaranta-vuit hores, va passar d’anunciar un 155 de mig any a convocar eleccions en menys de dos mesos.
Siga com siga, el fet important és que aquesta vegada el parlament i Jordi Turull mateix han decidit de fer un pas endavant i no arronsar-se davant les provocacions. Amb les seues decisions arbitràries, Llarena vol apartar de la política tota una generació de dirigents catalans que ha posat contra les cordes d’una manera inquisitorial i indigna: o renuncies a la política i abjures dels teus pensaments o et quedaràs anys a la presó. Amb les coses així, Turull esdevé la barrera contra la por que molta gent reclamava que s’alçàs d’una vegada. Només és un primer pas, però pot marcar un canvi d’escenari. Aquest serà, doncs, un altre dijous important.
PS 1. La CUP ha estat molt clara pel que fa a les condicions que necessita per a aportar els seus quatre vots. Per tant, fer possible la investidura és sobretot, a les mans de JxCat i ERC.
PD 2. Atenció a un detall. En el debat de diumenge a Ginebra, l’ex-presidenta suïssa Micheline Calmy-Rey va insistir que el primer pas imprescindible per a eixir de la crisi era ‘permetre als separatistes formar govern perquè ells han guanyat les eleccions’. I cal recordar que aquestes paraules eren calcades a les que havia dit Angela Merkel de seguida que van saber-se els resultats del 21 de desembre. Què llegirà Europa si el president investit dijous l’empresonen divendres?