Turquia.- RSF i HRW critiquen la detenció a Turquia de tres activistes defensors de la llibertat de premsa

  • Les organitzacions no governamentals Reporters Sense Fronteres (RSF) i Human Rights Watch (HRW) han criticat aquest dilluns la detenció a Turquia de tres activistes defensors de la llibertat de premsa, acusats de divulgar "propaganda terrorista".

VilaWeb
Redacció
21.06.2016 - 09:55

MADRID, 21 (EUROPA PRESS)

Les organitzacions no governamentals Reporters Sense Fronteres (RSF) i Human Rights Watch (HRW) han criticat aquest dilluns la detenció a Turquia de tres activistes defensors de la llibertat de premsa, acusats de divulgar “propaganda terrorista”.

Els detinguts són el representant local de Reporters Sense Fronteres (RSF), Erol Onderoglu, l’escriptor Ahmet Nesin i el president de Human Rights Foundation of Turkey, Sebnam Korur Fincaci.

Segons RSF, han estat detinguts per haver editat publicacions en les quals es tractava el conflicte kurd i per haver denunciat la seva censura. No se sap quant temps estaran detinguts ni quan seran jutjats.

“Estem davant d’un nou dia negre per a la llibertat de premsa a Turquia”, ha lamentat el responsable de l’oficina d’Europa de l’Est i l’Àsia Central de RSF, Johann Bihr.

En aquest sentit, ha destacat que Onderoglu “s’ha de defensar ara a si mateix, després de 20 anys de treball dedicat a la defensa dels drets dels periodistes”.

“El rigor i la diligència del seu treball, reconegut a tot el món, fan d’ell una referència en la defensa del periodisme. El fet que sigui ara l’objectiu de les autoritats demostra el nivell de degradació de la llibertat d’informació a Turquia”, ha afegit.

“RSF fa temps que denuncia la repressió al periodisme independent a Turquia després de les desenes d’abusos comesos a l’empara de les lleis antiterroristes del país, entre altres, al diari kurd ‘Ozgur Gundem'”, ha recordat Bihr.

Així, ha titllat d'”aberrant” que les autoritats acusin de terrorisme Onderoglu, i reclama la retirada de “totes les accions contra ell i contra tots els participants en la campanya de solidaritat amb el diari ‘Ozgur Gundem'”.

Per la seva banda, el director de HRW per a Europa i l’Àsia Central, Hugh Williamson, ha ressaltat que “la decisió és una nova indicació que les autoritats turques no dubten a l’hora d’atacar coneguts activistes i periodistes que han tingut un paper clau en documentar el greu deteriorament dels drets humans al país”.

“L’empresonament d’Onderoglu i Korur, dos dels activistes més respectats de Turquia, és un esgarrifós signe que els grups a favor dels drets humans són el pròxim objectiu”, ha advertit.

Finalment, Williamson ha subratllat que “els governs de la Unió Europea i els Estats Units haurien de pronunciar-se amb fermesa contra aquesta despietada campanya d’intimidació i censura”.

ELS ÚLTIMS CASOS

Això ocorre un mes després del cas dels dos periodistes del diari ‘Cumhuriyet’, que van ser condemnats a cinc anys de presó per haver revelat secrets d’estat en un cas en el qual el mateix president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va aparèixer com a demandant.

Al llarg de l’any passat les autoritats turques van intentar tancar diversos diaris crítics i diverses cadenes de televisió van haver de deixar d’emetre. Les autoritats, per part seva, neguen que sigui un atac a la llibertat d’expressió i al·leguen prendre aquest tipus de decisions per qüestions de seguretat.

La falta de llibertat de premsa a Turquia, així com altres atacs contra els drets humans en general, fa que els polítics europeus es mostrin reticents a la incorporació de Turquia a la Unió Europea. Així i tot, aquestes crítiques s’han relaxat al llarg dels últims mesos, ja que Turquia és un aliat clau per a Europa davant de les crisis dels refugiats.

Gràcies a un acord al qual es va arribar el març, s’han agilitat les negociacions perquè Turquia entri a la Unió Europea i perquè els turcs no necessitin visat per viatjar per Europa, a canvi que Turquia es comprometi a retenir tots aquells immigrants i refugiats que travessin l’Egeu de manera il·legal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor