Turquia reclama el cap d’una diputada sueca d’origen kurd en les negociacions per a accedir a l’OTAN

  • L’ambaixador turc a Suècia acusa la diputada Amineh Kakabaveh de tenir lligams amb el PKK i de condicionar la imatge de Turquia al parlament suec

VilaWeb
La diputada d'origen kurd Amineh Kakabaveh al costat de la primera ministra de Suècia, Magdalena Andersson.
Redacció
22.05.2022 - 14:05
Actualització: 22.05.2022 - 19:12

Continua l’estira-i-arronsa als despatxos entre els estats membres de l’OTAN i el govern de Turquia perquè retiri el veto a l’adhesió de Finlàndia i Suècia. Ara per ara, un dels arguments que ha esgrimit Erdogan per mantenir el blocatge, malgrat la guerra d’Ucraïna i les amenaces del Kremlin, és que Hèlsinki i Estocolm donen suport a la diàspora kurda i retruc a la resistència armada al Kurdistan.

En el cas suec, l’ambaixador turc, Hakki Emre Yunt, ha exigit al govern de Magdalena Andersson que “trenqui tots els vincles” amb la guerrilla del PKK si vol entrar a l’aliança militar. “El PKK té lligams amb membres del Riksdag [el parlament suec]. Treballen en contra de Turquia tothora i pressionen el govern suec perquè adopti una actitud negativa en contra de Turquia”, ha declarat.

Ara, interpel·lat per l’agència TT perquè concreti aquests vincles entre el Rikdag i el PKK, l’ambaixador ha assenyalat directament a la diputada d’origen kurd Amineh Kakabaveh, que de jove va formar part del partit kurd Komala a l’Iran abans d’exiliar-se a Suècia amb tan sols dinou anys.

El novembre passat, Kakabaveh, ex-diputada del Partit Socialdemòcrata i actualment independent, fou fonamental per a tancar la crisi governamental bo i permetent la investidura d’Andersson amb el seu vot de suport. A canvi, l’executiu es va comprometre a donar suport públicament als kurds i a denunciar la política repressiva d’Erdogan.

Arran de les paraules de l’ambaixador, la diputada ha dit a Instagram que el govern suec havia d’expulsar-lo del país per haver amenaçat una ciutadana sueca elegida pels seus conciutadans per a ser membre del parlament. “No ha d’actuar tan sols el govern. L’oposició i els líders d’opinió de tot l’espectre polític han d’explicar que Suècia no s’arrossega davant els islamistes d’Ankara”, ha conclòs.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amineh Kakabaveh (@amineh._kakabaveh)

El govern suec recorda que participa en la persecució del PKK

La ministra d’Afers Estrangers sueca, Anna Linde, arran de les acusacions d’Ankara que el govern dóna suport al PKK, ha dit en un piulet que el govern d’Olof Palme havia estat el primer, després del turc, d’inscriure la guerrilla kurda a la llista “d’organitzacions terroristes” el 1984. “La UE va fer el mateix el 2002, quan Anna Lindh era ministra d’Afers Estrangers. Aquesta posició no ha canviat”, ha afegit.

Aquestes darreres hores, Andersson, tal com ha fet el president finlandès, Sauli Niinistö, ha mantingut contactes telefònics amb Erdogan per intentar d’acostar posicions i superar les seves reticències a l’entrada de Suècia a l’OTAN. Unes negociacions que de moment no han canviat ni un mil·límetre la postura del president turc.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor