29.12.2016 - 02:00
|
Actualització: 29.12.2016 - 07:26
Rússia i Turquia van acordar ahir els termes d’un alto-el-foc a Síria que s’aplicarà a partir d’aquesta mitjanit de dimecres a dijous. El cessament d’hostilitats es vol fer arribar a totes les zones on combaten les forces del règim de Baixar al-Assad i els rebels, però no pel que fa als grups que el govern sirià considera ‘terroristes’. De fet, alguns grups insurgents han assegurat que no tenen constància de la treva.
Si l’acord reïx, el règim i l’oposició emprendran negociacions polítiques a Astana, la capital de Casaquistan, sota la tutela de Rússia i Turquia. En aquesta taula negociadora, s’hi asseurien el govern sirià i les forces opositores que no es consideren terroristes. Tanmateix, el règim considera bona part dels opositors com a terroristes, a més d’Estat Islàmic i Al-Nusra. Turquia també considera terroristes els kurds sirians del Partit de la Unió Democràtica (PYD) i el seu braç armat, les Unitats de Protecció Popular (YPG). Aquestes milícies kurdes han estat els grups que més han combatut els gihadistes d’Estat Islàmic sobre el terreny.
Precisament la consideració de grup terrorista és una de les moltes qüestions que allunya Síria i Rússia de la coalició antigihadista internacional que encapçalen els Estats Units. La coalició lluita contra Estat Islàmic i Al-Nusra, però dóna suport a grups rebels que el règim d’Al-Assad considera terroristes. És per això que en la compareixença del president sirià va continuar defensant que la coalició dóna suport a grups terroristes, entre els quals hi va incloure Estat Islàmic.
La definició de ‘grup terrorista’, doncs, és difusa i fa difícil que la treva sigui efectiva a tot Síria. És probable que els atacs contra milícies rebels continuïn, adduint que són terroristes. L’acord és un intent de resoldre una guerra civil que ja ha costat la vida de més de 470.000 persones i ha causat més de deu milions de desplaçats.