Turquia i Rússia acorden un alto-el-foc a Síria

  • L'acord entra en vigor aquesta mitjanit però no s'aplicarà a alguns grups que el règim considera terroristes

VilaWeb

Redacció

29.12.2016 - 02:00
Actualització: 29.12.2016 - 07:26

Rússia i Turquia van acordar ahir els termes d’un alto-el-foc a Síria que s’aplicarà a partir d’aquesta mitjanit de dimecres a dijous. El cessament d’hostilitats es vol fer arribar a totes les zones on combaten les forces del règim de Baixar al-Assad i els rebels, però no pel que fa als grups que el govern sirià considera ‘terroristes’. De fet, alguns grups insurgents han assegurat que no tenen constància de la treva.

Si l’acord reïx, el règim i l’oposició emprendran negociacions polítiques a Astana, la capital de Casaquistan, sota la tutela de Rússia i Turquia. En aquesta taula negociadora, s’hi asseurien el govern sirià i les forces opositores que no es consideren terroristes. Tanmateix, el règim considera bona part dels opositors com a terroristes, a més d’Estat Islàmic i Al-Nusra. Turquia també considera terroristes els kurds sirians del Partit de la Unió Democràtica (PYD) i el seu braç armat, les Unitats de Protecció Popular (YPG). Aquestes milícies kurdes han estat els grups que més han combatut els gihadistes d’Estat Islàmic sobre el terreny.

Precisament la consideració de grup terrorista és una de les moltes qüestions que allunya Síria i Rússia de la coalició antigihadista internacional que encapçalen els Estats Units. La coalició lluita contra Estat Islàmic i Al-Nusra, però dóna suport a grups rebels que el règim d’Al-Assad considera terroristes. És per això que en la compareixença del president sirià va continuar defensant que la coalició dóna suport a grups terroristes, entre els quals hi va incloure Estat Islàmic.

La definició de ‘grup terrorista’, doncs, és difusa i fa difícil que la treva sigui efectiva a tot Síria. És probable que els atacs contra milícies rebels continuïn, adduint que són terroristes. L’acord és un intent de resoldre una guerra civil que ja ha costat la vida de més de 470.000 persones i ha causat més de deu milions de desplaçats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor