03.08.2016 - 16:26
“Quan passa alguna cosa a Bèlgica o a París, quan moren cinc o sis persones, tots s’uneixen”, ha afirmat
MADRID, 3 (EUROPA PRESS)
El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha recriminat a l’Alta Representant de Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, que no hagi viatjat a Turquia després de l’intent colpista del 15 de juliol i s’ha preguntat que hauria fet en el cas que un incident així hagués tingut lloc en un altre país.
Erdogan ha reconegut en una entrevista a la televisió italiana que no li va agradar que Mogherini reclamés “respecte per la democràcia, els Drets Humans i les llibertats fonamentals” després del motí, en al·lusió a les massives detencions que duien a terme les autoritats.
“Mogherini hauria d’haver vingut en primer lloc a Turquia”, ha lamentat Erdogan, que s’ha preguntat si la seva reacció hauria estat la mateixa “si el Parlament italià hagués estat bombardejat”. “Quan passa alguna cosa a Bèlgica o a París, quan moren cinc o sis persones, tots s’uneixen”, ha subratllat.
Erdogan ha insistit que Turquia ha patit “un cop contra la democràcia” que va acabar amb 238 “màrtirs”. “Desafortunadament, ningú d’Europa, de la UE o del Consell Europeu ha vingut”, ha lamentat, segons l’agència de notícies oficial Anatolia.
El mandatari turc ha defensat la resposta del seu Govern, tant la purga de suposats simpatitzants del cop en diferents institucions públiques i privades com les iniciatives que podria adoptar en el futur per endurir els càstigs, entre les quals hi ha la pena de mort.
Erdogan ha assegurat que tres de cada quatre ciutadans turcs són partidaris de recuperar la pena capital i ha argumentat que “només els països de la UE no la tenen”. En aquest sentit, ha recordat que països com els Estats Units, el Japó, la Xina o l’Aràbia Saudita tenen en el seu Codi Penal aquest tipus de condemnes.
GÜLEN
Erdogan ha fet una crida a extirpar de tots els estaments de l’Estat “els virus” que han sorgit sota la batuta del clergue Fethullah Gülen, exiliat als Estats Units i assenyalat per Ankara com a presumpte cervell del cop d’Estat fallit”.
El president també s’ha referit a Gülen en un acte del Consell de Religió en el qual fins i tot ha demanat perdó per haver ajudat en el passat l’organització d’Estat Islàmic, en un altre temps aliada. “Vam ajudar aquesta estructura amb bona voluntat”, ha admès, quan ha esmentat els inicis de l’esmentada organització.
“Tot i les nostres reserves cap al líder, vaig mostrar tolerància per respecte a les seves activitats educatives, d’ajuda i solidàries, tant al país com a l’estranger. Vaig ser tolerant perquè deien ‘Déu’. Teníem alguna cosa en comú”, ha explicat, segons el diari ‘Hurriyet’.
Ara, tot i això, Erdogan no només nega qualsevol relació amb Gülen, sinó que demana obertament el seu processament. El Govern turc ha presentat una petició d’extradició al dels Estats Units, que s’ha compromès a estudiar la sol·licitud sense avançar cap calendari per donar una possible resposta.