23.07.2017 - 18:27
|
Actualització: 23.07.2017 - 18:51
ISTANBUL, 23 (DPA/EP)
El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha assegurat aquest diumenge que no tolerarà ingerències en qüestions internes del país, en el marc de les tensions actuals entre Turquia i Alemanya, al mateix temps que va destacar la “cooperació estratègica” entre Ankara i Berlín.
Turquia és un “Estat de dret democràtic i social”, va dir abans de començar una gira per l’Aràbia Saudita, Kuwait i Qatar enmig de les tensions al Golfo Pèrsic. “Ningú té dret d’interferir en qüestions internes de Turquia”, ha insistit.
No obstant això, i al mateix temps, Erdogan ha destacat la “cooperació estratègica” entre Turquia i Alemanya i ha demanat evitar passos que enfosquin aquesta cooperació.
Com ja va fer el divendres, Erdogan va tornar a referir-se a la independència de la Justícia turca i a arremetre contra les informacions que apunten al fet que empreses alemanyes estan sent investigades en el seu país com a sospitoses de recolzar el terrorisme, que va qualificar de “mentida”. No obstant això, sí que existeixen aquestes investigacions contra empreses turques, va dir Erdogan.
Aquest mateix diumenge, un portaveu de la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha qualificat d'”inacceptable” el comportament d’Erdogan i ha subratllat el deure Alemanya de defensar als seus ciutadans i empreses, encara que aspiri a tenir unes relacions sòlides amb Ankara.
“Volem tenir bones relacions amb aquest gran i important país, però això solament serà possible si Turquia és i segueix sent un estat de dret”, ha afirmat el cap de gabinet de Merkel, Peter Altmaier, en declaracions al diari vespertí ‘Bild am Sonntag’.
“El comportament de Turquia és inacceptable”, ha apuntat en ser interrogat per la negativa d’Ankara a permetre una visita de diputats a soldats alemanys destinats a la base turca d’Incirlik, la detenció d’alemanys o els últims comentaris d’Erdogan sobre Alemanya.
El setmanari alemany ‘Die Zeit’ havia informat que Ankara estava manejant una llista de desenes empreses i persones alemanyes que estarien acusades de tenir relacions amb el moviment del clergue Fetulá Gulen, autoexiliat als Estats Units a qui Ankara acusa d’estar darrere de l’intent de cop d’Estat del juliol de 2016.
Erdogan va tornar a acusar Alemanya de donar recer a terroristes turcs i no lliurar-los. Turquia acusa el país de refugiar a integrants del moviment de Gulen o del kurd Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), considerat per Turquia com una organització terrorista.