01.07.2021 - 17:52
|
Actualització: 01.07.2021 - 20:44
Turquia ha deixat de ser membre del Conveni d’Istambul, el text elaborat en el marc del Consell d’Europa per combatre la violència envers les dones. Un marxa que es produeix tres mesos després de l’anunci que va fer el president, Recep Tayyip Erdogan, el qual va generar crítiques tant d’organitzacions defensores dels drets humans com de gran part de la comunitat internacional.
El conveni integra més trenta estats i va arribar a ser signat pel mateix Erdogan el 2011, quan exercia com a primer ministre. Turquia considera ara que contravé els seus principis i valors, al·ludint fins i tot a una suposada “heretgia” o al fet que promouria l’homosexualitat.
Els Estats Units i la Unió Europea, entre altres actors internacionals, han lamentat el pas enrere d’Erdogan, que s’ha esforçat per argumentar que aquesta ruptura no implica cap retrocés per a les dones en matèria de drets i llibertats. Així, ha fet cas omís a les crítiques i, per primera vegada, un estat membre del Consell d’Europa s’ha desvinculat d’un conveni internacional de Drets Humans. Tot això en un context marcat per la persistent violència masclista a Turquia, on com a mínim tres-centes dones van morir assassinades l’any passat, segons dades recollides per Amnistia Internacional.
La secretària general de l’ONG, Agnes Callamard, critica que “Turquia ha endarrerit el rellotge deu anys pel que fa als drets de les dones i ha creat un precedent aterridor”. “La retirada transmet als qui cometen abusos, mutilen i maten un missatge temerari i perillós: que poden seguir fent-ho amb impunitat”, afegeix en un comunicat. El Conveni d’Istambul se centra en quatre eixos – prevenció, protecció, enjudiciament penal i coordinació de polítiques – i ha servit com a base per a la millora legislativa en els països que s’han adherit. L’últim d’ells, el número trenta-quatre, és Liechtenstein.