10.07.2023 - 21:40
|
Actualització: 10.07.2023 - 22:59
El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha anunciat que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, s’ha compromès a ratificar l’adhesió de Suècia a l’OTAN aixecant el vet que mantenia d’ençà de feia mesos. Segons Stoltenberg, el dirigent turc ha garantit que farà aquest pas “com més aviat millor” després de reunions a contrarellotge per a poder anunciar un acord abans que comenci la cimera de l’OTAN a Vílnius demà. L’anunci es produeix quan la Unió Europea ha fet un gest per reprendre converses sobre l’accessió de Turquia al club comunitari, tal com havia exigit Erdogan avui.
El president del Consell Europeu Charles Michel ha demanat a la Comissió Europea i a l’Alt Representant de la UE, Josep Borrell, un informe sobre com avançar en les converses d’accessió amb Turquia arran de la petició del president turc. En un intent de desencallar l’adhesió dels suecs a l’aliança militar, Michel s’ha reunit amb Erdogan la vigília de la cimera de l’OTAN a Vílnius per abordar la “millora de les relacions entre la UE i Turquia”, segons ha explicat el belga en un missatge a les xarxes socials. Després Erdogan s’ha tornat a reunir amb el primer ministre suec, Ulf Kristersson, i el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, i han pactat una declaració conjunta. En aquesta, Turquia es compromet a transmetre el Protocol d’Adhesió per a Suècia a l’assemblea nacional i a “garantir la seva ratificació”.
“Gairebé tots els països membres de l’OTAN són membres de la Unió Europea”, ha dit Erdogan, que ha fet una crida als “països que han mantingut Turquia esperant a la porta de la UE durant més de cinquanta anys” perquè li obrin ara el camí al club europeu. Turquia va obtenir l’estatus de candidat el 1999 i va començar les negociacions d’accessió el 2005, però Brussel·les les va paralitzar el 2018 en detectar un “retrocés” democràtic al país.
Si finalment Suècia entra a l’OTAN, aquesta passaria a tenir trenta-dos aliats d’Europa i Amèrica de Nord. Seria la segona ampliació des del començament de la guerra a Ucraïna, ja que Finlàndia va hi va entrar oficialment el 4 d’abril d’aquest any, quan Turquia finalment va aixecar el seu vet ratificant la seva adhesió.