11.11.2024 - 17:43
|
Actualització: 11.11.2024 - 20:00
El Departament de Territori ha alliberat cinc turons europeus a la zona del Baix Ter (Baix Empordà) per a ajudar a la recuperació d’aquesta espècie a la zona. Aquest dilluns s’han portat fins al mig d’uns camps tres femelles i dos mascles en unes caixes provinents dels centres de conservació de la fauna de Camadoca. Aquesta acció forma part del projecte TuroCat, impulsat pel govern, conjuntament amb entitats. A banda de la reintroducció d’aquest animal al Baix Ter, el Departament també alliberarà turons a l’espai Raimat Natura de Lleida i a la zona de l’Albera (Alt Empordà). En total hi haurà una vintena d’exemplars criats en els centres de fauna que es retornaran al medi natural.
La població del turó europeu a Catalunya ha anat disminuint per diversos motius. Es creu que els ha afectat l’ús de pesticides, la hibridació amb la fura, la destrucció del seu hàbitat i també els atropellaments. Això ha fet que les poblacions d’aquesta espècie hagin caigut fins a nivells alarmants i, de fet, està en perill d’extinció a Catalunya. Ara, el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica vol revertir la situació amb l’alliberament d’aquests animals en determinats punts. Es fa en zones on fins ara es desconeixia que hi habiten turons europeus. Un dels punts més importants és la zona del Baix Ter. Per això avui, el govern n’ha deixat anar cinc exemplars en un camp d’aquesta zona rural. La idea és que aquests dos mascles i tres femelles alliberades contribueixin al creixement de la població.
Per al director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, els turons europeus tenen un paper important perquè “són depredadors de petits mamífers” i això permetrà mantenir a ratlla la població d’alguns mamífers que s’ha disparat últimament. Ara, es preveu alliberar altres exemplars a la zona de l’Albera i també a l’espai Raimat Natura de Lleida, on també hi ha poblacions d’aquests turons. Aquesta acció s’emmarca en el projecte TuroCat, que està impulsat pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, conjuntament amb el Zoo de Barcelona, l’associació Trenca, l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona, i el grup de recerca WildCoM de la Facultat de Veterinària de la UAB.
Els turons alliberats han estat criats en el centre de conservació de fauna de Camadoca, que conjuntament amb el Centre de Fauna Salvatge del Pont de Suert són els únics punts de cria d’aquests animals a Catalunya. Des del 2021, quan va començar el projecte, ja han nascut 62 individus. En els centres de fauna aquest 2024 n’han nascut 20 (9 mascles i 11 femelles). De tots ells, se n’alliberaran 17 i la resta seran els reproductors per a mantenir la cria de turons europeus.
De fet, Vilahur ha anunciat que caldrà vigilar aquests exemplars alliberats i més endavant portar-n’hi més per garantir que la població segueix creixent en les tres úniques ubicacions on avui en dia hi ha constància que hi hagi turons europeus.