Una ‘Turandot’ d’alta tecnologia s’estrena mundialment al Liceu de la mà de Franc Aleu

  • L'òpera de Puccini va obrir la temporada del Liceu després de l'incendi i ho torna a fer vint anys després

VilaWeb
Fotografia: A. Bofill.

Redacció

03.10.2019 - 17:00

El 7 d’octubre de 1999, el Gran Teatre del Liceu va obrir les portes després del gran incendi amb l’obra Turandot, que s’havia d’haver estrenat abans de les flames. El 7 d’octubre de 2019, vint anys després, el Liceu torna a obrir la temporada amb l’estrena de Turandot. Aquesta vegada, amb una versió de Franc Aleu contemporània i d’alta tecnologia.

Del 7 al 25 d’octubre es podrà veure l’òpera, que es preestrena aquest dissabte 5 d’octubre per a menors de trenta-cinc anys, amb les entrades exhaurides. Sobre l’escenari hi haurà algunes de les millors veus operístiques actuals: Iréne Theorie i Lise Lindstrom, a la pell de la princesa Turandot; Jorge de León i Gregory Kunde, com a Calaf; i Ermonela Jaho i Anita Hartig com a Liù, entre més.

L’adaptació high-tech de Franc Aleu vol traslladar l’òpera a la Xina del demà, un país hiper-tecnologitzat. L’escenari és presidit per una gran piràmide que emula el poder i la presó de Turandot. Però no tan sols l’espai és actual: també els temes de l’obra són de plena actualitat: es presenta la princesa que degolla els candidats a esposar-la com una esclava d’una tradició que l’obliga a allargar el seu llinatge; fins i tot, apareix com a víctima de l’assetjament de Calaf.

Turandot és l’última obra de Puccini i, de fet, no és acabada. Per a aquesta versió, hi haurà noranta-cinc membres de l’Orquestra Simfònica i noranta-cinc més del Cor del Liceu. Al capdavant de la direcció musical hi ha Josep Pons, que defineix l’obra com a delicada, rica i bella. Turandot té àries memorables com ‘In questa reggia’, de Turandot, i ‘Tu che di gel sei cinta’, de Liù. Però, sens dubte, la peça que fa mundialment conegut Turandot és l’ària probablement més famosa de l’òpera: ‘Nessun dorma’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor