El TSJCV manté la suspensió cautelar de l’obligatorietat dels àmbits a primer d’ESO

  • La sala decideix de mantenir la paralització que ja va acordar la setmana passada, quan va acceptar la petició del sindicat UGT

VilaWeb

Europa Press

24.08.2022 - 09:55
Actualització: 24.08.2022 - 12:29

La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha decidit de mantenir la suspensió cautelar de l’article 11.3 del decret de 5 d’agost del Consell, de regulació de l’ordenació i el currículum d’Educació Secundària Obligatòria, que estableix l’agrupació obligatòria per àmbits de coneixement per al primer curs de l’ESO.

La sala decideix de mantenir la paralització que ja va acordar la setmana passada, quan va acceptar la petició feta pel sindicat UGT en un recurs contra el precepte i va acordar-ne la suspensió cautelaríssima. En aquell moment, van donar tres dies de termini a la Generalitat per a presentar al·legacions.

Després d’haver estudiat les raons esgrimides per l’administració –l’advocacia de la Generalitat defensa que l’ensenyament per àmbits s’aplica d’ençà de fa dos cursos i, per tant, no implica cap perjudici–, la sala exposa la doctrina del Tribunal Constitucional espanyol sobre mesures cautelars.

En aquest cas en concret, l’acta assenyala que l’organització curricular de primer de l’Educació Secundària Obligatòria serà una proposta flexible d’agrupació de matèries per àmbits de coneixement. Els centres concretaran aquesta proposta segons les seves característiques i les necessitats reflectides en els informes individuals de l’alumnat procedent de sisè de primària.

“En conseqüència, res obsta que s’haja aplicat l’agrupació per àmbits de coneixement en els cursos anteriors atesa la proposta dels centres educatius dins l’exercici de la seua autonomia, perquè se suspèn l’aplicació de manera obligatòria i imperativa. El que s’ha dit determina que si un centre educatiu considera aplicable l’agrupació, res no impedeix que així es faça.”

I prossegueix: “A criteri de la sala concorre, doncs, en aquest aspecte, la possible pèrdua de la finalitat legítima del recurs atès que el decret (el seu article 11.3) estableix l’obligatorietat de l’agrupació de matèries en primer de l’ESO per al curs que començarà pel que l’estimació posterior del recurs podria perdre la seua essència donada l’afectació de les competències atribuïdes segons la llei orgànica d’educació,
als claustres i en la normativa bàsica (reial decret 217/2022).”

En un altre moment de la resolució, la sala diu: “No es discuteix la idoneïtat de l’agrupació, i si és un mecanisme idoni per a facilitar la transició entre les diferents etapes educatives”, sinó que “s’ha de limitar a la determinació de la concurrència dels elements fixats en la llei de la jurisdicció contenciosa administrativa amb vista a l’adopció de les mesures cautelars”. Els magistrats apunten que no entren en qüestions sobre el fons de l’assumpte, que seran resoltes en el moment processal oportú.

Finalment, consideren que la suspensió de l’article 11.3 del decret no impedeix que els centres educatius mantinguin el model d’agrupació si ho consideren pertinent i creu que la reorganització dels centres i el procés d’adjudicació de places
no és prou motiu per a l’aixecament de la mesura cautelar.

“A això cal afegir que, si s’apliqués el precepte esmentat (article 11.3 del decret) sí que podrien veure’s afectats els interessos legítims invocats pel sindicat recurrent, en relació amb la impartició de classes d’unes certes matèries per part de professorat no especialitzat en aquestes, o les qüestions d’índole laboral que s’esmenten.”

Per tot això, manté la mesura cautelar en una resolució no ferma. S’hi podria recórrer en contra amb un recurs de cassació davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem espanyol o davant la mateixa sala, que haurà de presentar-se en aquesta secció en el termini de trenta dies.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor