22.02.2023 - 14:24
|
Actualització: 22.02.2023 - 17:41
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no ha admès el recurs contenciós administratiu de la CUP contra el PDU (Pla Director Urbanístic) del Circuit de Catalunya i ha donat via lliure al planejament aprovat el 2016. Segons que han exposat avui els cupaires, el jutge ha conclòs que la formació no era una demandant vàlida perquè el 2017 va acordar el recurs a través del secretariat nacional i no per assemblea. La CUP ha qualificat d’insòlit l’argument i ha defensat que el secretariat nacional és un òrgan delegat i legítim per prendre aquestes decisions. Els cupaires han anunciat que estudien de recórrer al Tribunal Suprem (TS) espanyol la decisió i han avisat que “continuaran pressionant” per aturar el projecte.
A començament de 2017, la CUP va presentar un recurs contenciós administratiu al TSJC avisant que volien “declarar la guerra” al planejament urbanístic del Circuit de Catalunya, que afecta els municipis de Montmeló, Parets i Granollers. La formació s’oposava frontalment a un PDU que, asseguraven, convertiria la zona en un compendi de més hotels, un parc temàtic i vies de comunicació que “destrossen” els espais oberts de l’entorn.
Ara el TSJC ha conclòs que el partit hauria d’haver acordat emprendre aquestes accions legals a través d’una assemblea nacional, i no amb un acord del secretariat nacional, com va fer. Els cupaires, juntament amb la plataforma “No ens vendreu la moto”, han dit en conferència de premsa al parlament que el contenciós es va admetre a tràmit i s’han mostrat perplexos que ara, després d’un procés judicial en què, segons que asseguren, s’han aportat nombrosos peritatges i proves, la justícia el tombi argumentant qüestions de forma.
En la compareixença, el portaveu de la CUP Granollers, Josep Maria Gotant, ha denunciat la manca de voluntat de la jutgessa “d’entrar al fons del procediment” i ha titllat “d’excusa” l’argument per inadmetre el recurs. “Per nosaltres, l’òrgan corresponent per prendre aquestes decisions sempre ha sigut el secretariat nacional” ha defensat.
Durant el litigi judicial, l’Ajuntament de Parets del Vallès també va al·legar que la CUP no podia presentar un contenciós administratiu contra el PDU perquè és un partit polític i per falta d’un acord formal intern sobre el recurs. El jutge ha obligat la CUP a pagar les despeses judicials del cas.
Més pressió i noves mobilitzacions
Josep Medina, de la plataforma “No ens vendreu la moto”, ha considerat en la compareixença que és un cas flagrant de desemparament de la ciutadania davant uns interessos minoritaris. “Atempten contra l’interès col·lectiu, l’esperit del temps i la situació climàtica i de qualitat de l’aire”, ha comentat.
Medina ha insistit que la pressió popular de la plataforma continuarà fins a derogar aquest macroprojecte i ha dit que s’estudien més moviments i mobilitzacions per aconseguir aturar el pla.