09.07.2024 - 12:52
|
Actualització: 09.07.2024 - 13:22
El TSJC considera que els casos que afecten els dirigents d’ERC Josep Maria Jové, Lluís Salvadó –acusats de prevaricació, desobediència i malversació de fons pels preparatius del referèndum del Primer d’Octubre– i Natàlia Garriga –acusada de desobediència– són dins l’àmbit d’aplicació de la llei d’amnistia. Ara, el tribunal encara no els amnistia, perquè dóna marge a les parts perquè li diguin si creuen que caldria presentar una qüestió pre-judicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea o una d’inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional espanyol per a aclarir si poden ser amnistiats. Mentrestant, deixa sense efecte les mesures cautelars vigents.
El Tribunal Suprem espanyol va dir que no es podia amnistiar pel delicte de malversació Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i els altres membres del govern que havia organitzat el referèndum. El seu argument era que la malversació que els atribuïa havia estat amb enriquiment personal, un dels supòsits prevists en les excepcions de la llei d’amnistia, i deia que encara que el patrimoni dels dirigents independentistes no hagués crescut per l’organització del referèndum, “la malversació va operar en benefici personal i per a rendir en els encausats un benefici de caràcter patrimonial” amb l’objectiu últim de “satisfer el seu interès a càrrec de tots els contribuents de Catalunya i evitant de sufragar els seus desigs o afanys en detriment de la seva fortuna personal”.
Ara, el TSJC diu que no és igual en càrrecs intermedis com Jové i Salvadó, i que ells no es van enriquir, sinó que feien d’intermediaris que, en última instància, enriquia els membres del govern com a líders polítics. És per això que sí que considera que la malversació és amnistiable. A més, diu que no hi ha discussió en els delictes de desobediència i prevaricació, clarament recollits en la llei d’amnistia sense cap excepció.