29.06.2022 - 15:42
|
Actualització: 29.06.2022 - 19:08
El ple que fa avui la Cambra de Comerç de Barcelona té un ordre del dia amb tres propostes de gran càrrega política: la reducció de les anomenades “cadires de plata” de catorze llocs a dos, una mesura que ja ha estat aprovada, el reconeixement oficial del Consell per la República i l’Assemblea de Representants, i el canvi d’escut de l’entitat per un disseny que no contindrà la corona reial.
Si ara hi ha catorze “cadires de plata”, el ple ha acordat aquesta horabaixa de reduir-ldx al mínim de dos llocs que estableix la llei de cambres espanyola. Les vocalies són escons del ple en què els titulars, que inclouen empreses de l’abast del Banc Sabadell i Indra, hi poden accedir a cop de talonari: en compte d’haver de sotmetre’s a l’escrutini de les urnes, els interessats poden “comprar” un d’aquests catorze escons a raó d’un mínim anual de 75.000 euros.
Poques hores abans de fer el ple, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat un recurs de la Generalitat contra una sentència d’aquest mateix tribunal del març del 2020 que anul·lava el decret que regula les eleccions a les cambres de comerç. És una resolució que confirma la sentència de fa més de dos anys, en què s’estimava un recurs de l’empresa Staff Pavillon SL contra aquell decret, perquè considerava que el procediment no era prou transparent, perquè no s’havia tingut en compte el tràmit de la participació ciutadana.
Aquesta interlocutòria no ha estat publicada pel TSJC, tot i que alguns mitjans, com Europa Press, fan esment del contingut. La Cambra de Comerç de Barcelona tampoc no l’ha vista, ni li ha fet arribar el TSJC ni ningú. Ara, les fonts de la cambra consultades per VilaWeb afirmen que el contingut de la interlocutòria no afectarà pas el desenvolupament del ple que es fa aquesta tarda. Diuen que, si de cas, no s’anul·larien pas les eleccions i que es tractaria del decret electoral fet per la Generalitat.
La Generalitat sí que l’ha rebuda, la interlocutòria, segons fonts del Departament d’Empresa consultades per VilaWeb. Coincideixen amb les consideracions de la Cambra, és a dir, que ni aquesta interlocutòria ni el pronunciament inicial del TSJC sobre aquest cas, el 2020, no fan cap esment al procés electoral que es va fer o al resultat que en va sortir. Les fonts d’Empresa afegeixen que el govern fa mesos que treballa en el nou decret electoral que, tan bon punt sigui aprovat, regularà els comicis que es convocaran i es faran l’any vinent.
L’empresa Staff Pavillon SL, que va denunciar el procés electoral, ha provat sense èxit de pressionar la Cambra demanant que no es fes el ple, que se suspenguessin els plens de les cambres i no s’adoptés cap acord. Una demanda que no té base legal i que no ha estat acceptada per la institució.