20.01.2021 - 21:50
|
Actualització: 21.01.2021 - 10:47
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja ha rebut les al·legacions de la fiscalia i de la Generalitat sobre la suspensió de l’ajornament de les eleccions del 14 de febrer. El TSJC podria decidir avui mateix si manté la suspensió cautelar de l’ajornament del 14-F o bé si anul·la la mesura i suspèn els preparatius electorals que van reprendre’s abans-d’ahir. Si l’anul·la, el decret del govern que ajornava les eleccions tornaria a entrar en vigor i revifaria l’opció de fer-les el 30 de maig, tal com van acordar els partits polítics. Sigui com sigui, el TSJC encara haurà de resoldre sobre el fons dels recursos, i no hi ha un termini establert per a fer-ho.
El TSJC i les eleccions del 14-F: catorze preguntes i catorze respostes
El consens dels partits –tret del PSC, que optava per votar abans– és un dels arguments de pes que esgrimirà el govern en les seves al·legacions. La Generalitat defensa que ha seguit les recomanacions d’un dictamen de la Comissió Jurídica Assessora del setembre passat, reforçat amb un informe del gabinet jurídic del govern, i que cal ponderar la proporcionalitat de l’ajornament tenint en compte les previsions sanitàries per al 14 de febrer. A més, el govern justifica que l’ajornament no vulnera els drets fonamentals de sufragi i participació política, sinó que els garanteix perquè tothom pugui votar amb seguretat el 30 de maig. En aquest sentit, la Generalitat assegura que fer les eleccions el 14 de febrer restaria legitimitat al procés electoral i vulneraria els drets dels votants que no poguessin desplaçar-se als col·legis electorals per l’obligació de complir quarantenes a causa de la covid-19 o per la por entre la població vulnerable d’infectar-se.
Ahir, la fiscalia va mostrar-se favorable a mantenir la suspensió cautelar del decret d’ajornament, és a dir, va fer costat a la decisió del TSJC d’acceptar les mesures cautelaríssimes dels recursos que les demanaven. No obstant això, la fiscalia recorda que no s’ha pronunciat sobre el fons dels recursos i diu que aixecar ara la mesura cautelar “equivaldria de facto a anticipar la decisió desestimatòria”. Afegeix que si el TSJC dóna la raó al govern, les eleccions es podrien fer el 30 de maig o més endavant.
Per la seva banda, el vice-president del govern, Pere Aragonès, va reivindicar que la Generalitat tenia la raó sanitària i va instar el poder judicial a la responsabilitat. També va urgir el TSJC a resoldre els recursos per no posar en qüestió el procés electoral, i va tornar a criticar la suspensió cautelar de l’ajornament del 14 de febrer.