24.04.2025 - 12:52
|
Actualització: 24.04.2025 - 13:26
Victòria del català al Masnou (Maresme). El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat una sentència que blinda la llengua catalana en l’àmbit institucional, perquè la reconeix com a llengua pròpia del consistori. La sentència dóna la raó a l’Ajuntament del Masnou en el contenciós administratiu que qüestionava l’article del Reglament Orgànic Municipal (ROM).
La resolució, feta pública el 22 d’abril, desestima el recurs presentat per dues veïnes, membres de Convivencia Cívica Catalana, i confirma la legalitat de la redacció del ROM. Es valida així que tota la documentació municipal s’hagi de redactar, si més no, en català, i fa palès que la normativa vigent no obliga al bilingüisme administratiu, sempre que es garanteixi el dret dels ciutadans a elegir la llengua de relació amb l’administració. És a dir, l’administració ha de ser capaç d’atendre l’opció lingüística de la ciutadania, sigui oralment o per escrit.
Diu: “Són inicialment acceptables les referències a una única llengua en la mesura que no prejutgin la utilització addicional de l’altra llengua. L’ordenament no imposa la comunicació bilingüe.” I corrobora: “La llengua pròpia de l’Ajuntament del Masnou és el català. En conseqüència, tota la documentació municipal s’ha de redactar, almenys, en aquesta llengua.”
Ara, la sentència no és ferma, i per tant podria ser objecte de recurs de cassació davant el Tribunal Suprem espanyol. De totes maneres, aquesta sentència del TSJC serveix de precedent per als municipis que volen blindar l’ús del català com a llengua vehicular en l’àmbit administratiu i institucional.
El batlle del Masnou és, d’ençà de 2015, el militant d’ERC Jaume Oliveras i Maristany, que ja ha expressat més vegades la seva determinació de mantenir el compromís amb el català. El 2018, una sentència del TSJC va declarar nul·la una part de l’articulat d’una moció presentada a l’Ajuntament del Masnou per a declarar el municipi “territori català, lliure i sobirà”.