El TSJC diu que durant l’estat d’alarma el dret de reunió depèn del govern espanyol i no de la Generalitat

  • El govern havia prohibit la manifestació de Lluita Internacionalista argumentant que amb l'estat d'alarma el dret de reunió quedava suspès

VilaWeb

Redacció / ACN

24.04.2020 - 18:45

La sala contenciosa-administrativa del TSJC ha desestimat el recurs que el partit Lluita Internacionalista havia presentat contra la prohibició per part del Departament d’Interior de la Generalitat d’una manifestació que havien convocat per avui davant del parlament. La protesta era convocada contra el pressupost, avui que justament es debat i es vota a la cambra. El partit va comunicar la manifestació dimarts, i aquell mateix dia el departament va respondre que el decret d’estat d’alarma prohibeix el dret de reunió. El TSJC resol ara que no és pas cert que el decret impedeixi l’exercici d’un dret fonamental com el de reunió però sí que implica que qui ha d’atorgar el permís és el ministeri de l’Interior espanyol i no la Generalitat de Catalunya.

És la posició que ha sostingut la fiscalia en aquest procediment, segons la qual el decret d’alarma sí que permet el dret de reunió però de manera adequada i sota el control de l’autoritat sanitària, i diu que la competència és del Ministeri de l’Interior.

Lluita Internacionalista havia convocat la manifestació avui al parc de la Ciutadella per a protestar ‘contra el pressupost de la vergonya’. Però en veient que la conselleria s’havia negat a tramitar la comunicació de concentració, el partit va recórrer.

L’advocat del partit, Benet Salellas, havia dit que amb el recurs presentat el TSJC havia de decidir si validava ‘la suspensió total del dret de reunió decretada per Interior’. I un cop sabuda la resolució, l’advocat a dit: ‘El TSJC havia de pronunciar-se sobre el fons perquè si no, per la via de fet, mantenia la prohibició de la manifestació. És el panorama de l’estat d’alarma: una Generalitat que elimina el dret de reunió i un TSJ que invoca la recentralització per evitar protegir aquest dret.’

El TSJC no entra a valorar el fons, com diu Salellas, sinó que es limita a dir qui ha de decidir qui protegeix i com ho fa el dret de reunió durant l’estat d’alarma, i en aquest sentit assenyala el ministeri espanyol com a ‘autoritat competent’, que és el terme a què fa referència l’estat d’alarma decretat. Diu el tribunal que ‘és fàcil de concloure que la competència per a resoldre la comunicació de la celebració del dret de reunió (per a l’exercici del qual l’autoritat competent hauria de prendre mesures en consideració a la causa que justifica l’estat d’alarma), no la té la Generalitat de Catalunya sinó les autoritats relacionades en l’article 4 del decret, de manera que la pretensió de la demanda que fa el recorrent no pot prosperar perquè la Generalitat no és l’organisme competent per a resoldre sobre aquest particular. Per tant, el recurs es desestima.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor