24.02.2025 - 15:50
|
Actualització: 24.02.2025 - 17:54
La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del TSJ valencià ha denegat la suspensió cautelar de la consulta per la llengua a les aules, que comença demà. Els magistrats, que d’aquesta manera desestimen les mesures sol·licitades per Acció Cultural del País Valencià i Famílies pel Valencià, juntament amb alguns particulars, recorden que l’ordre que regula la consulta, dictada el passat 7 de febrer per la Conselleria d’Educació, és “netament de dret adjectiu” i “compleix un mandat de la llei 1/2024” –la llei de segregació lingüística– que és la “norma substantiva”.
La sala explica que el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei, però va rebutjar de suspendre-la cautelarment en una providència de data 19 de novembre de 2024, per la qual cosa “es troba en vigor i resulta aplicable”. Diu que els recurrents combaten en el seu escrit “els efectes que determina la llei 1/2024, és a dir, els drets i obligacions” que la norma estableix, per la qual cosa estimar la mesura cautelar sol·licitada “implica suspendre de facto la llei”, qüestió que es troba fora de la jurisdicció del TSJ i correspon al Tribunal Constitucional.
“Suspendre l’eficàcia de la vigència de l’ordre de la consulta pel règim i sistema que la llei estableix, o pels possibles efectes en funció dels seus resultats, suposaria en certa manera admetre la inconstitucionalitat de la llei, funció que només és competència del Tribunal Constitucional”, argumenta aquesta secció.
En l’anàlisi dels motius que fonamenten l’adopció de mesures cautelars segons la llei reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, el tribunal valencià descarta que l’aplicació de l’ordre recorreguda impliqui cap “dany o perjudici d’impossible o difícil reparació”. D’altra banda, afegeix, “quan es tracta d’impugnació de disposicions generals és prioritari l’examen de la mesura en què l’interès públic, implícit en la pròpia naturalesa de la disposició general, exigesca l’execució”.
Els magistrats no aprecien tampoc una “manifesta il·legalitat” de l’ordre de la Conselleria d’Educació, perquè tant el mandat legal que desenvolupa com la consulta mateixa “gaudeixen de presumpció de juridicitat”, sense perjudici del judici de constitucionalitat que ha de fer el TC.