18.09.2024 - 14:01
|
Actualització: 18.09.2024 - 15:17
El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià ha suspès de manera cautelar les instruccions de la conselleria d’Educació per a definir les plantilles de professors del curs actual a les escoles infantils de segon cicle, els centres públics d’infantil i primària, l’ESO, batxillerat, formació professional, educació especial i educació d’adults. Tot plegat ve de l’acord del Botànic, ja en funcions, amb els sindicats per a ampliar la plantilla de professors en cinc mil docents, però que el govern del PP i Vox van anul·lar i van donar noves instruccions per a fer les plantilles, més reduïdes. En el seu moment va argumentar que l’acord no tenia els mecanismes de control necessaris, dels informes d’impacte i del pressupost per a aplicar-los, de manera que s’havien de considerar nuls de ple dret. Després, va publicar unes noves instruccions per a conformar les plantilles del curs actual.
Els sindicats STEPV i CCOO van denunciar-ho i van demanar que se suspenguessin les instruccions cautelarment, tal com ha fet el TSJ. El tribunal argumenta que l’advocacia de la Generalitat no li ha presentat cap resolució judicial o administrativa que justifiqui la nul·litat dels acords, ni tampoc s’ha aportat cap impugnació de l’advocacia de la Generalitat que en qüestioni la legalitat. Així doncs, ara el TSJ fa que torni a estar en vigor la normativa que hi havia abans de la decisió de l’actual govern.
La Generalitat s’havia manifestat en contra de la suspensió dels acords amb l’argument que cal preservar l’interès públic, davant del que suposa deixar sense efecte les instruccions per fer les plantilles dels professors. Ara bé, el TSJ diu que és tot el contrari, que l’interès públic està “salvaguardat” gràcies a l’aplicació de la normativa actualment vigent.
A més, el tribunal diu que la denúncia de la Generalitat d’aquells acords entre el Botànic i els sindicats podria ser “manifestament extemporània”, i, sense entrar al fons de la qüestió, concedeix als sindicats la suspensió cautelar perquè diu que la reclamació té “l’aparença de bon dret”
Arran de la decisió del TSJ, l’STEPV ha exigit la dimissió del secretari autonòmic d’Educació, Daniel McEvoy, i de la directora general de personal, Sonia Sancho. “Aquests responsables de la Conselleria estaven avisats que estaven cometent una il·legalitat en plantejar-se la denúncia dels acords de forma extemporània”, diu el sindicat en un comunicat.
A més, diu que exigiran a la conselleria la contractació dels 1.900 professors que van quedar fora de les plantilles de professors. A banda, proposaran de mantenir amb una addenda als acords “algunes de les poques millores que la Conselleria va introduir en les instruccions que va donar i que afecten fonamentalment als centres d’educació infantil 0-3 anys”.