El TSJ refusa la petició del Consell d’anul·lar la sentència sobre el decret de plurilingüisme

  • La resolució del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià és ferma i no es pot presentar cap recurs més

VilaWeb
Europa Press
27.11.2020 - 11:49
Actualització: 27.11.2020 - 17:42

La sal contenciosa administrativa de la Secció Quarta del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJ) ha inadmés l’incident de nul·litat plantejat per la Generalitat contra la sentència que va anul·lar parcialment el decret de plurilingüisme. El 2018, l’alt tribunal valencià va declarar la nul·litat parcial del decret que establia el model lingüístic educatiu valencià i regulava la seua aplicació en els ensenyaments no universitaris al País Valencià.

Ho va fer en estimar els recursos interposats per diversos col·lectius de pares d’alumnes i va deixar sense efecte els articles 9.4, 17, 18, 19, 20 i 21, la disposició addicional octava i els annexos XI i XII del Decret 9/2017 per entendre que tals preceptes de la norma, que es trobava suspesa de manera cautelar pel tribunal, vulneraven la constitució espanyola. En aquest sentit, argumentava que eren “contraris a la legislació nacional i autonòmica” i suposaven “una discriminació del castellà davant del valencià en les aules”.

Ara, en una providència datada el 12 de novembre i consultada per Europa Press, el TSJ considera que no és procedent admetre a tràmit l’incident de nul·litat d’actuacions plantejada per la Generalitat, que va interposar argumentant que la sentència del 2018 “vulnera l’article 24.1 i 2 de la constitució, perquè d’acord amb la doctrina que esmenta, la norma aplicable va ser derogada perdent l’objecte del recurs” i també perquè la resolució va ser dictada quan estava pendent una qüestió d’inconstitucionalitat.

Segons explica la sala, la raó de la inadmissió “radica que no es produeix una vulneració de l’article 24.1 i 2 de la constitució de forma clara i patent, sent una opinió del recurrent en contra de l’acordat en la fonamentació jurídica d’aquesta, no podent pretendre’s una paralització procedimental en tant es resolga la presumpta qüestió d’inconstitucionalitat al·legada”. La resolució és ferma i no cap recurs.

Sobre aquest tema, la Federació Catòlica d’Associacions de Pares d’Alumnes de València (FCAPA), que va presentar el recurs contra el decret plurilingüe, assenyala, en un comunicat, que “és la quarta vegada que la Conselleria d’Educació veu rebutjades les seues posicions en aquest litigi: en la sentència del TSJCV, la inadmissió de la cassació davant el Suprem, la inadmissió de cassació autonòmica i inadmissió a tràmit d’aquest incident de nul·litat”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor