El TSJ confirma una multa d’un milió d’euros a Glovo per no haver donat d’alta els repartidors al País Valencià

  • El TSJ reitera que la companyia "no és una mera intermediària" entre consumidors i "autèntics treballadors autònoms"

VilaWeb

EFE / Redacció

17.05.2024 - 17:35
Actualització: 17.05.2024 - 20:36

El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJ) ha confirmat la sentència condemnatòria contra l’empresa Glovo que l’obliga a pagar un milió d’euros en concepte de les quotes de la seguretat social dels seus repartidors.

D’aquesta manera, el TSJ desestima el recurs que Glovo va presentar contra una sentència del jutjat social 15 de València del desembre del 2022. El procediment es va obrir arran d’una denúncia davant la Inspecció de Treball de la Intersindical perquè la companyia no donava d’alta els repartidors.

La Inspecció de Treball va comprovar que, entre l’octubre del 2015 i el juliol del 2018, l’empresa no havia cotitzat per un total de 610 repartidors, motiu pel qual va aixecar una acta de liquidació d’1.009.325,51 euros. L’empresa va recórrer-hi en contra al·legant que els repartidors treballaven de manera autònoma i independent, sense mantenir cap relació laboral amb Glovo, però ara el TSJ ha reiterat que la companyia “no és una mera intermediària” que posa en contacte consumidors i “autèntics treballadors autònoms”, sinó que coordina i organitza el servei productiu.

Així, la sentència assenyala que l’empresa fixa el preu i les condicions del servei. A més, assegura que Glovo s’aprofita d’una xarxa de repartidors que “no disposen d’una organització empresarial pròpia i autònoma”, sinó que presten el seu servei “inserits en l’organització de treball de l’ocupador, sotmesos a la direcció i organització de la plataforma”.

El text explica que el repartidor que treballa per a Glovo “ni organitza l’activitat productiva, ni negocia preus o condicions amb els titulars dels establiments als quals serveix, ni rep dels clients finals la seva retribució” i, a més, és “subjecte a les directrius organitzatives fixades per l’empresa”. “Això revela un exercici del poder empresarial en relació amb la manera de prestació del servei i un control de la seva execució en temps real que evidencia la concurrència del requisit de dependència propi de la relació laboral”, indica el TSJ.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor