09.12.2022 - 21:40
Moltes tendències polítiques i socials noves, per a bé o per a mal, s’expandeixen dels Estats Units a molts llocs del món. Una d’aquestes tendències, que aquests darrers anys hem conegut molt bé, és el trumpisme. Si s’hagués de definir un trumpista, es podria dir que és algú que, després d’haver guanyat les eleccions gràcies als vots de la ciutadania, governa de tal manera que menysté la resta de poders estructurals establerts i consensuats en el sistema polític i social.
S’ha de reconèixer que en aquell país ja havien tingut més d’un president pre-trumpista, però feien allò que volien en política exterior, no en la interior. En la política interior del país, durant dècades ha predominat una actitud respectuosa cap a les institucions, els resultats electorals, la separació de poders…
En la política exterior, molts presidents dels Estats Units, sobretot republicans, han defensat tirans d’arreu del món. Han impulsat i finançat cops d’estat, han envaït territoris, han causat guerres… Es van erigir en gendarmes del món i s’escudaven en l’argument que serveix per a justificar qualsevol cosa: la defensa dels interessos de la nació.
Aquesta setmana hem estat testimonis del darrer capítol del trumpisme europeu, que ens ha enganxat totalment desprevinguts. A Alemanya han detingut desenes de persones d’extrema dreta perquè, segons la policia, pretenien de donar un “cop d’estat”. Sembla que, en un exercici mimètic de l’atac dels trumpistes al Capitoli dels Estats Units el gener de l’any passat, pretenien d’assaltar el parlament alemany i derogar el govern elegit per la ciutadania.
Sense ànim de treure-li gravetat a allò que pretenien de fer, sembla que a l’estat més poderós d’Europa cal força més per a poder donar un cop d’estat; és a dir, no n’hi ha prou amb posar-se roba de camuflatge i un casc viking, com a Washington.
Encara és més preocupant que hi hagi un corrent que animi a pensar que accions com aquestes es poden dur a terme, que es fomenti de trencar normes fonamentals, que hi hagi una ideologia que consisteixi en aquesta mena d’actituds.
El sistema ja ha començat a esberlar-se i no sabem com enfrontar-nos-hi.