20.02.2025 - 21:40
|
Actualització: 20.02.2025 - 22:20
The Washington Post · Karen DeYoung i Michael Birnbaum
Trump i Zelenski han bescanviat retrets de tota mena aquestes darreres hores, i han desfermat una crisi diplomàtica de proporcions majúscules entre Washington i Kíiv. El president ucraïnès ha acusat Trump de mentir descaradament, tant sobre la guerra contra Rússia com sobre el seu govern; el president nord-americà ha titllat Zelenski de dictador i l’ha acusat d’haver causat el conflicte i d’haver estafat els Estats Units perquè el financi.
Però les paraules de Zelenski amaguen la preocupació, com més va més palpable a Ucraïna i a la resta d’Europa, que el govern de Trump hagi posat fi no tan sols a tres anys de suport incondicional a Ucraïna sinó també a la política que Washington ha mantingut durant decennis envers Rússia –un tomb diplomàtic que podria menar a la realineació geopolítica més important d’ençà de la Segona Guerra Mundial. Tot i que Trump ja va mostrar una certa afinitat amb Putin durant el seu primer mandat, ara sembla decidit a posar fi a la cautela estratègica amb què Washington ha tractat les relacions amb Moscou durant dècades, tant amb presidents republicans com amb presidents demòcrates.
Alguns estats europeus ja havien expressat una preocupació moderada per l’acostament entre Trump i Putin, però l’escalada verbal d’aquesta setmana ha estat tan sonada que fins i tot alguns dels aliats més estrets dels Estats Units s’han vist obligats a pronunciar-se sobre la polèmica.
“No entenem gaire bé la lògica nord-americana”, deia abans-d’ahir la portaveu del govern francès, Sophie Primas, que titllà les declaracions públiques de Trump de “volubles, heterogènies i sovint incomprensibles”. El canceller alemany, Olaf Scholz, qualificà les paraules de Trump sobre Zelenski de “errònies i perilloses”, i la seva ministra d’Afers Estrangers, Annalena Baerbock, demanava a Trump: “Que miri bé el món real, en compte de limitar-se a piular.”
El primer ministre del Regne Unit, Keir Starmer –que es reunirà amb Trump a Washington la setmana vinent, com també és previst que s’hi reuneixi Macron– trucà a Zelenski abans-d’ahir la nit per expressar-li el seu suport, segons que ha explicat un portaveu del govern britànic.
Al congrés dels Estats Units, fins i tot els representants republicans que donen suport als intents de Trump d’acabar el conflicte discrepen amb les paraules del president. “Rússia és l’agressor, en aquest cas; d’això, no n’hi ha dubte”, deia el cap de la majoria republicana del Senat, John Thune. “Jo no faria servir el mot ‘dictador’ per referir-me a Zelenski”, diu el senador republicà Thom Tillis.
Tim Kaine, senador demòcrata, insta els republicans a pronunciar-se públicament contra les paraules de Trump sobre Zelenski i la guerra d’Ucraïna. “A banda Trump i Putin, no crec que hi hagi ningú que cregui que Zelenski és un dictador”, diu.
Experts tant nord-americans com russos –fins i tot els qui creuen que l’acostament dels Estats Units a Rússia és l’estratègia correcta per a posar fi al conflicte– estan perplexos per la postura que Washington sembla haver pres sobre la guerra i les relacions amb Kíiv.
Thomas Graham, que participà en la gestió diplomàtica entre Washington i Moscou durant la presidència de George W. Bush, està desconcertat per l’estratègia de Trump. “On pretén arribar, amb tot això? No sé què espera aconseguir, amb aquesta tergiversació de la situació a Ucraïna. Per ventura és una manera de preparar el terreny perquè l’opinió pública nord-americana accepti una capitulació davant Putin?”, es demana.
“No entenc que això pugui beneficiar els interessos dels Estats Units”, afegeix.
Andrea Kendall-Taylor, alta funcionària d’intel·ligència durant la presidència d’Obama i la primera legislatura de Trump, diu que aquests darrers dies ha canviat d’opinió sobre l’estratègia del president: si fins fa poc pensava que l’objectiu de Trump era tancar un acord amb Putin en termes favorables, ara creu que tan sols vol posar fi al conflicte tan aviat com pugui.
“Crec que tant li fa si el resultat fa créixer el risc d’enfrontaments en el futur –diu–. L’única cosa que vol és poder dir que ha posat fi a la guerra. Li és igual si això afebleix la posició geostratègica de Kíiv i ho deixa tot de cara perquè Rússia es rearmi i torni a atacar Ucraïna, sempre que no passi sota la seva presidència.”
Abans d’aquesta espiral de retrets entre Trump i Zelenski, Kíiv havia provat durant mesos, del dret i del revés, de complaure Trump i d’estrènyer vincles amb el nou govern a Washington. Durant la campanya de les eleccions presidencials nord-americanes, Trump va prometre de posar fi a la guerra així que arribés a la presidència, i la diplomàcia ucraïnesa ha lluitat perquè aquesta promesa no l’obligui a capitular en els termes que dicti Moscou.
“Hem intentat de trobar punts d’acord amb Trump, però sembla que aquesta estratègia té límits”, explica Mikola Biélieskov, un analista polític ben connectat amb el govern de Zelenski. “Ara que aquesta estratègia de compromís entra en conflicte amb els interessos de Kíiv, atès que Ucraïna ha estat marginat de les negociacions, Zelenski ha optat per començar a dir allò que realment pensa, en compte de mentir o mossegar-se la llengua amb l’esperança de complaure Trump.”
Dimarts, en sortint de les primeres converses bilaterals entre Washington i Moscou, Trump declarà que el responsable de començar el conflicte –que esclatà arran de la invasió russa d’Ucraïna, el febrer del 2022– havia estat Kíiv, unes paraules que coincidien amb la versió que Putin ha donat sovint sobre els orígens del conflicte.
L’endemà, Zelenski convocà una conferència de premsa en què acusà el president nord-americà de “viure en una bombolla de desinformació”. I afegí: “A l’equip de Trump no li aniria malament una dosi més gran de veritat.”
Trump contraatacà amb una invectiva fulminant a les xarxes socials, farcida d’exageracions i falsedats. “Observeu-ho: un comediant d’èxit relatiu, Volodímir Zelenski […], ha convençut els Estats Units d’Amèrica perquè es gastin 350.000 milions de dòlars en una guerra que no es podia guanyar, que no havia d’haver començat mai”, digué, tot al·ludint a una xifra que és gairebé el doble del total de l’ajuda que els Estats Units han enviat a Ucraïna d’ençà que començà el conflicte.
“Un dictador que no permet que es facin eleccions, Zelenski ja cal que s’espavili; si no, es trobarà sense país”, escrigué Trump, que situà l’índex d’aprovació de Zelenski a Ucraïna en un 4%. Segons les darreres dades, un 57% dels ucraïnesos aprova la gestió de Zelenski; en canvi, l’índex d’aprovació de Trump ha vorejat el 48% en els darrers sondatges als Estats Units.
Poc després de les paraules de Trump, el vice-president dels Estats Units, J. D. Vance, advertí Zelenski que “deixés de difamar-lo”. I afegí: “La idea que Zelenski farà canviar d’opinió el president a còpia de difamar-lo als mitjans públics […], qualsevol persona que conegui el president li dirà que és una estratègia terrible per a tractar amb aquest govern.”
Qui també s’ha pronunciat a favor de l’estratègia de Trump ha estat Putin, que féu broma abans-d’ahir dient que el president nord-americà havia canviat de postura “després de començar a rebre informació objectiva” sobre el conflicte.
Trump i Putin ja van exhibir una certa afinitat durant la primera legislatura del president. Aleshores, tanmateix, hi havia molt menys en joc. Ara, Trump opta per fer costat a Putin, tot i que Moscou ha començat la guerra terrestre més important dels darrers vuitanta anys a Europa, en què Rússia ha comès crims de guerra de tota mena i ha tractat d’esborrar del mapa una nació sencera, assassinant-ne centenars de milers de ciutadans.
Els Estats Units es va aliar amb la Unió Soviètica durant la Segona Guerra Mundial per fer front comú contra l’Alemanya nazi, però la fi del conflicte aviat donà pas a la rivalitat entre superpotències i a la Guerra Freda. Els Estats Units no van reconèixer mai l’ocupació soviètica dels estats bàltics –Lituània, Letònia i Estònia– l’any 1940, fins al punt de continuar-los marcant com a països independents als mapes oficials del govern nord-americà fins a la caiguda de la Unió Soviètica, a començament dels anys noranta.
Però ara Trump ha optat per donar un cop a la taula i invertir l’status quo de desconfiança mútua que ha caracteritzat les relacions entre Washington i Moscou aquestes darreres vuit dècades. Trump titlla Zelenski de dictador i alhora manté silenci sobre l’autoritarisme de Putin, que ha presidit Rússia durant un quart de segle i ha anat consolidant el poder a còpia d’empresonar o assassinar els rivals principals. Tot allò que Trump sembla voler de Putin és que aturi les hostilitats, cosa que voldria dir que Moscou retindria el control d’una cinquena part del territori ucraïnès, presa a la força aquests darrers tres anys.
El canvi de posició de Trump ha escampat el desconcert i el pànic per Europa, on com més va més capitals –especialment les del flanc oriental de l’OTAN– temen que els Estats Units retirin les tropes del continent, cosa que els desproveiria d’una capa de protecció clau contra possibles incursions russes.
“Trump no veu les repercussions globals de tot això, i ni tan sols crec que li importin. Si s’ha fet ressò de tots els arguments de Putin és perquè creu que són certs”, diu un ex-funcionari del primer govern de Trump, que accedeix a parlar amb The Washington Post anònimament.
“Per al president, Ucraïna és com l’Afganistan, l’Irac, Síria… És la guerra d’algun idiota, no pas la seva guerra, i l’única cosa que vol és treure-se-la de sobre per tancar amb Putin l’acord que sempre ha somniat”, diu. I sentencia: “És trist, però és així. I ara que Zelenski ha gosat criticar-lo, se n’intentarà desfer.”
David Stern, Siobhán O’Grady, Mary Ilyushina, Robyn Dixon, Catherine Belton i Scott Clement han contribuït a elaborar aquest article.
- Subscribe to The Washington Post
- Podeu llegir més reportatges del Washington Post publicats en català a VilaWeb