Trump inicia el seu mandat com el president més impopular de la història

  • Les enquestes d'opinió són desastroses per a ell, batent rècords històrics d'impopularitat

Aquest divendres ha pres possessió del càrrec de president dels Estats Units Donald Trump. L’actual president va vèncer al Col·legi Electoral clarament Hillary Clinton – encara que la demòcrata va assolir gairebé tres milions de vots més – però entra a la Casa Blanca amb el major índex de impopularitat de la història nord-americana.

trump.002Enquesta de NBS/ The Wall Street Journal

Als Estats Units és una norma habitual concedir un període de gràcia al nou president, encara que no s’hagi votat el candidat, però en aquest cas totes les enquestes indiquen que una majoria de ciutadans el suspèn abans de començar el mandat. La xifra d’aprovació de Donald Trump en el moment de la presa de possessió és, de fet, la més baixa de la història. Fins i tot inferior a la George W. Bush, que va perdre el vot popular i només va guanyar després d’un polèmic recompte a Florida.

Una de les claus d’aquesta alta oposició és la polarització que s’ha creat entre partidaris i detractors, que s’han mobilitzat des de l’inici. A diferència dels altres presidents, Trump no ha intentat esquivar cap polèmica, sense importar-li tenir una part de la població en contra. El president ha assegurat que les enquestes estan manipulades, ha vetat preguntes a la CNN i no va dubtar de menysprear coneguts personatges com Meryl Streep quan aquesta va fer una declaració en la seva contra.

Una altra raó d’aquest rebuig pot ser el fet que algunes de les polítiques proposades pel president tenen l’oposició majoritària de la població. Un exemple, és el canvi climàtic. Mentre el republicà es va referir a aquest com ‘un engany’, dos terços de la població està molt o bastant preocupada i la majoria considera que els efectes ja han començat.

Trump s’ha compromès a retirar els Estats Units dels acords sobre el clima de París, decisió a la qual un 56% s’hi oposa. També reactivarà les reserves de petroli, gas natural i carbó, duent a terme infraestructures que havien estat obstaculitzades per l’administració Obama, com ara l’oleoducte de Keystone.

Hi ha també una majoria de la població que considera que el president no farà un bon paper en els assumptes de la dona, així com en els problemes racials. En els drets LGBT una majoria d’americans es mostra favorable a les relacions entre parelles del mateix sexe, però en canvi, l’actual vicepresident considera l’homosexualitat un pecat i ha arribat a l’extrem d’afirmar que els homosexuals són gent que pot ser “rehabilitada”.

Llavors, per què va guanyar?
Donald Trump ha gaunyat perquè ha estat capaç de centrar el debat, més enllà de les polèmiques, en qüestions que comparteixen una majoria de la població, amb plantejaments que van més enllà de la ideologia del Partit Republicà. Si es pregunta quins assumptes considera que seran una prioritat la resposta és la següent:

trump2.003 AravotEnquesta de NBS/ The Wall Street Journal. Gener de 2017

Aquests temes coincideixen amb les principals preocupacions dels americans i a la vegada són els temes en que el president és considerat més adient. Aquesta és la clau del seu èxit: crear llocs de treball, gestionar l’economia i la lluita contra el terrorisme.

La majoria d’americans (72%) es mostra favorable a la proposta de deportar els immigrants indocumentats que han estat condemnats per un delicte. I cal esmentar que els dos o tres milions de deportacions promesos per Trump no difereixen gaire del 2,5 milions que va deportar l’administració Obama. Tot i que no és clar d’on surten les xifres que dóna Trump ja que actualment hi ha només 180.000 amb delictes i ordre d’expulsió i gairebé dos milions d’immigrants amb delictes, però molts dels quals són residents legals.

mur mèxic

Encara que la proposta té el suport majoritari de dos terços, només un 44% dels ciutadans dels Estats Units consideren que Trump serà capaç de construir el mur a la frontera EUA-Mèxic. Cal esmentar al respecte que actualment ja existeix una tanca en 1.050 km de 3.145 km que té la frontera entre els dos estats, iniciada el 1994 per Bill Clinton.

Una altra política que també té el suport majoritari de la població és la de renegociar el tractat de lliure comerç amb Mèxic i Canada (NAFTA). Una majoria del 57% es mostra a favor a crear aranzels, així com castigar les empreses que traslladin llocs de treball a altres països. En aquest cas una majoria ho troba factible. La modificació del tractat necessita l’acord dels tres països i en el cas que Estats Units decidís abandonar la NAFTA, seria necessari també el vistiplau del Congrés. En aquesta línia,  s’ha posat fre al tractat de lliure comerç entre Europa i USA, el famós TTIP.

Una de les claus de la victòria de Trump, per tant, ha estat la de sumar molts electors, que tot i tenir una mala imatge de Trump, han decidit votar-lo pel seu acord amb aquestes polítiques. Un suport que ha estat especialment important entre els homes, blancs, fins i tot en baluards tradicionalment demòcrates, com en el cinturó industrial del nord-est.

A més, el seu discurs antiestablishment, ha fet que bona part dels votants sigui més partidari de Trump que del propi partit. Encara que el president no ha tingut el suport de tot el partit, els que li han donat, són especialment fidels. Una enquesta del Huffington Post / YouGov mostra que entre els votants republicans, en un possible conflicte entre Trump i el president de la cambra de Representants, Paul Ryan, el 57% faria costat al president.

Algunes incògnites que poden marcar el mandat
Una de les majors incògnites és la política exterior. Mentre per una banda Trump mostra un perfil aïllacionista, que li permet entendre’s amb els interessos de Rússia,  en altres ocasions en altres ocasions s’ha mostrat disposat a intervenir allà on fos per defensar els interessos americans i ha arribat a parlar de la necessitat  ‘d’expandir la seva capacitat nuclear’.

També és una incògnita com abordarà els conflictes ja existents. Donald Trump es va mostrar disposat a aturar l’acord entre USA i Cuba, continuant amb l’embargament econòmic, retirar-se de l’acord nuclear amb l’Iran i traslladar l’ambaixada d’Israel a Jerusalem. Mentre hi ha partidaris d’aquest perfil més intransigent, altres analistes consideren que aquestes declaracions seran rectificades un cop dins i que no es duran a terme, ja que sinó podrien tenir conseqüències desastroses.

Una altra qüestió que pot marcar el mandat és l‘Obamacare, o Llei de Protecció de Pacients i Asistencia Assequible (ACA),  que dona cobertura a 18 milions d’habitants. Una majoria de republicans està a favor de derogar la llei ja que la consideren una intromissió del govern (obligant a tenir cobertura), així com que impossibilitat de les asseguradores a rebutjar pacients ha provocat que augmentessin els preus. L’oposició republicana és majoritària a l’Obamacare, però hi ha una part de votants republicans que hi donen suport. No és plausible deixar a milions de persones desprotegides, i sense un consens en l’alternativa, es pot convertir en un dels esculls del mandat de Trump.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor