16.02.2017 - 01:22
|
Actualització: 16.02.2017 - 07:30
El president dels Estats Units encén polèmiques cada dia. Ahir va rebre el primer ministre d’Israel a la Casa Blanca i va fer una afirmació que contravé dècades de diplomàcia dels Estats Units, perquè va dir que preveia diverses solucions per a la zona. D’ençà dels acords de Camp David, els governs dels Estats Units havien defensat l’existència de dos estats, Israel i Palestina, tots dos segurs i estables. Tanmateix, ara els Estats Units podrien abonar la idea que l’estat de Palestina actual fos part de l’estat d’Israel. Legalment, això seria impossible, però a la pràctica la política d’assentaments a Cisjordània fa que l’estat palestí controli tan sols una part molt petita d’allò que seria el seu territori.
Donald Trump retreated from decades of US policy on the two-state solution to the Israel-Palestine conflict https://t.co/RAJuMHCIuS pic.twitter.com/cOUCiEyCyF
— Financial Times (@FT) 16 de febrer de 2017
En canvi, Trump no es va pronunciar sobre el trasllat de l’ambaixada dels Estats Units de Tel-Aviv a Jerusalem. Durant la campanya va dir que n’era partidari.
Oficialment, la capital d’Israel és Jerusalem, però aquesta decisió no és compartida per la comunitat internacional, que continua considerant que és Tel-Aviv. Les vuitanta-sis ambaixades estrangeres que hi ha a Israel són totes a Tel-Aviv, car es considera que l’estatut final de Jerusalem encara no és prou clar. De fet, a Jerusalem hi ha deu consolats i tots són acreditats com a consolats a Jerusalem, sense fer referència a cap estat, malgrat que la majoria també s’encarreguen de les relacions amb l’Autoritat Nacional Palestina.