21.06.2020 - 18:20
|
Actualització: 21.06.2020 - 22:59
El president dels Estats Units, Donald Trump, ha celebrat el primer acte amb vista a les eleccions presidencials que se celebraran el 3 de novembre, en un moment en què les enquestes donen més marge que mai al seu rival, el demòcrata Joe Biden, en què les manifestacions de Black Lives Matter l’han pressionat durant setmanes i en què l’impacte del coronavirus comença a danyar el principal llegat de què es vantava: l’estat de l’economia.
Trump ha lloat la tasca de l’administració i ha presumit d’haver dut un ‘èxit increïble en la reconstrucció dels Estats Units’ i s’ha dirigit als assistents a l’acte com a guerrers. L’acte ha estat controvertit des del primer moment de la convocatòria: s’havia de celebrar el 19 de juny, quan la comunitat afroamericana celebra el Juneteenth, el dia en què es commemora l’abolició de l’esclavitud.
La data ja va indignar, perquè molts ho van trobar una provocació als manifestants. Però, per si no n’hi hagués prou, el lloc també va ser polèmic. A Tulsa, la ciutat escollida pel president per a començar la seva campanya, hi va haver l’any 1921 un dels crims racistes més sagnants de la història dels Estats Units. Després d’una allau de crítiques, Trump va haver d’ajornar un dia l’esdeveniment, i encara va tenir la gosadia de dir que fins aleshores ningú no coneixia el Juneteenth i era ell mateix qui l’havia fet famós.
Malgrat les crítiques pel lloc, la data, i també l’organització de l’esdeveniment, que ha obviat en bona part les restriccions causades per la pandèmia del coronavirus, Trump ha aparegut en l’escenari sense màscara i ha declamat un discurs més cansat que de costum. En al·lusió a les protestes arran de l’assassinat de George Floyd a les mans d’un policia, Trump els ha titllat de pinxos: ‘La gent els anomena manifestants. Els nord-americans han vist els radicals d’extrema esquerra cremar edificis, saquejar negocis, destrossar la propietat privada i ferir centenars de policies.’
El president treu ferro al coronavirus i demana d’aturar les proves
Trump també ha parlat sobre el coronavirus i ha assegurat que les proves de la covid-19 són una arma de doble fil perquè incrementen els casos registrats al país: ‘Aquesta és la part dolenta… Quan fas proves a tanta gent, trobes més casos. Per tant, vaig dir a la meva gent que per favor retardés les proves.’ Les afirmacions han estat durament criticades i diversos membres del seu gabinet s’han afanyat a disculpar-lo argüint que no ho deia seriosament.
L’altra polèmica sobre la covid-19 és que Trump s’hi ha referit com a Kung-Flu (‘flu’ en anglès vol dir grip) i ha assegurat que aquesta malaltia té més noms que qualsevol altra. Diversos periodistes i polítics de l’oposició han dit que el terme és racista, per les connotacions negatives i que molts l’han entès com una referència a la Xina, el país on es va originar el virus.
Xifres d’assistència molt per sota de les previsions
Segons que ha informat la cadena CNN, malgrat que la campanya del president nord-americà esperava la participació al míting de més d’un milió persones, finalment l’esdeveniment no ha comptat amb tanta participació. L’acte s’ha celebrat malgrat que Oklahoma havia informat recentment d’un rècord de contagis diari.
La campanya per a la reelecció del president Donald Trump, d’una altra banda, havia confirmat que sis dels treballadors implicats en l’esdeveniment polític són positius en coronavirus, però van negar que fossin ‘a l’acte ni prop dels assistents ni dels càrrecs electes’. Després de l’acte, en què nombrosos seients de les graderies del galliner van quedar visiblement buits, activistes K-Pop (un gènere musical coreà molt vinculat a la militància d’esquerres en els seus seguidors nord-americans) se n’han atribuït el mèrit, i diuen haver sabotejat la compra d’entrades.