08.05.2018 - 20:28
|
Actualització: 08.05.2018 - 23:44
El president dels Estats Units, Donald Trump, ha decidit de retirar-se dels acords nuclears amb l’Iran que va signar el seu predecessor, Barack Obama, el 2015. Ho ha anunciat en una compareixença de premsa, en què ha titllat el pacte de ‘desastre’ i ha afirmat que els Estats Units aplicaran ‘el nivell més gran’ de sancions econòmiques contra l’Iran.
‘Si es permet que aquest acord continuï vigent, aviat hi haurà una cursa armamentista al Llevant’, ha dit. ‘Aviat tothom voldrà tenir les seves armes per al moment en què l’Iran tingui les seves’, ha afegit.
Trump sempre s’ha mostrat crític amb els acords nuclears amb l’Iran. Durant la campanya electoral, va ser un dels seus cavalls de batalla en política exterior. Aquests acords limitaven la capacitat de l’Iran de desenvolupar armes nuclears i l’obligaven a reduir les seves instal·lacions, a canvi d’aixecar les sancions econòmiques i d’alliberar les inversions congelades.
El president nord-americà ha fet cas omís de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i del president francès, Emmanuel Macron, que li havien demanat que no prengués aquesta decisió. Per una altra banda, la Unió Europea ha refermat el seu compromís de mantenir-se dins dels acords nuclears amb l’Iran.
Reaccions al Llevant
El president iranià, Hassan Rouhani, ha respost a Trump que la retirada unilateral dels Estats Units dels acords nuclears és il·legal i que els EUA incompleixen reiteradament els acords internacionals. També ha enviat un missatge de tranquil·litat a la població: segons ell, l’anunci de futures sancions econòmiques no afectarà l’estabilitat econòmica del país.
En canvi, el primer ministre d’Israel, Binyamín Netanyahu, ha celebrat la decisió dels Estats Units. Israel i l’Iran són enemics declarats. Netanyahu va enfrontar-se a Obama pels acords amb l’Iran i des del 2015 ha pressionat perquè els nord-americans revoquessin el pacte.