11.12.2023 - 18:05
|
Actualització: 11.12.2023 - 22:47
La construcció del nou Trueta al Campus de Salut de la regió sanitària de Girona costarà entre cinc-cents i sis-cents milions d’euros i Salut treballa amb la idea que sigui una realitat el 2030. El conseller, Manel Balcells, ha presentat el Pla funcional assistencial, que defineix les necessitats de l’equipament. La previsió és augmentar un 73% la superfície actual d’atenció hospitalària, arribant a 193.000 metres quadrats entre l’hospital nou i el Santa Caterina. D’aquests, en reserven 17.000 a creixement futur. La previsió és passar dels 19 quiròfans actuals a 31 i de 84 boxs d’urgències a 136. Balcells ha exposat que la culminació del pla funcional suposa un primer pas que ja no s’aturarà i convocaran el concurs d’idees abans de la cessió de terrenys.
Un dia important i transcendental per a la inversió més important dels pròxims cinquanta anys a les comarques gironines: el futur Campus de Salut que, en uns terrenys entre Salt i Girona, pivotarà al voltant del nou Trueta. Un nou hospital del qual se n’ha parlat abastament i que, al llarg dels darrers anys, ha tingut diferents propostes, emplaçaments i, també, entrebancs. Després de dos anys de feina, i fruit de processos participatius que han implicat tant professionals com ciutadania, aquest document és la base per a l’elaboració del projecte arquitectònic definitiu del futur hospital perquè defineix les necessitats d’espais, de serveis i d’atenció.
“Hem de posar en valor com s’ha fet aquest pla funcional, de manera participada. Una oportunitat única de pensar, dissenyar i definir què volem i com ho volem. I això, al final, s’ha convertit en espais i en idees que els arquitectes han de plasmar per fer-ho realitat”, ha concretat Balcells.
Les xifres que recullen el pla funcional, ara ja culminat, augmenten les previsions inicials, tant en superfície com en inversió prevista. Fa dos anys, van presentar un primer esbós del que havia de ser el nou Trueta, apuntant a una superfície d’uns cent mil metres quadrats i una inversió de quatre cents milions d’euros.
El conseller de Salut ha admès que segurament “costarà més del que es pensava” i situa la xifra entre 500 i 600 milions: “No anirem a fer un Campus de Salut que ens quedi curt. Hem de pensar en la demografia, en l’envelliment de la població i que tingui capacitat de creixement”.
“Amb visió de futur”
El gerent de la regió sanitària de Girona, Jaume Heredia, ha precisat durant la presentació que, un cop executades les obres, hi haurà 193.000 metres quadrats de superfície per a atenció hospitalària (sumant els 150.000 de nova construcció als 43.000 de l’actual l’hospital Santa Caterina de Salt). D’aquestes, hi ha una reserva de 17.000 metres per a creixement. “Una de les fortaleses del projecte és que neix amb visió de futur”, ha explicat.
Balcells també s’ha referit al calendari. La darrera data que hi havia sobre la taula perquè el nou hospital estigui acabat era l’any 2028. En aquest sentit, el conseller ha recordat que hi ha tota una tramitació que s’ha de fer i que aventurar el final d’unes obres sempre és aventurat: “Trigarà el que trigui. A dia d’avui és complicat dir quan el podrem inaugurar i hem de ser realstes. Amb tot, treballem amb la idea que pugui ser el 2030”, ha dit.
El conseller de Salut sí que ha refermat el compromís de la Generalitat amb el Campus de Salut, i afirma que, juntament amb el nou Clínic, són les dues prioritats de la conselleria. En aquest sentit, ha exposat que el Pla funcional assistencial suposa un punt de partida i ha assegurat que la maquinària no s’aturarà.
Els alcaldes de Salt, Jordi Viñas, i Girona, Lluc Salellas, tenen una data propera marcada al calendari: l’aprovació dilluns vinent als plens respectius del conveni marc de col·laboració entre els dos ajuntaments. Per separat, els municipis estan tramitant les modificacions urbanístiques necessàries prèvies a poder fer les cessions de terreny al Departament de Salut. Els dos alcaldes han aprofitat l’acte per reclamar que el nou hospital sigui una realitat “com més aviat millor”.
Balcells ha anunciat que, tal com demanava l’Observatori del Campus de Salut, convocaran el concurs d’idees tan bon punt estiguin aprovades les modificacions urbanístiques (previstes per al febrer) i encara que no s’hagi pogut fer efectiva la cessió de la superfície. Tot plegat, ha dit el conseller, per intentar escurçar els terminis tant com sigui possible.
Més llits i més quiròfans
El Pla funcional estableix passar dels 19 quiròfans actuals (entre Trueta i Santa Caterina) a 31, i poden arribar a ser-ne 33 amb l’espai de reserva. També augmenten el nombre de llits entre llits convencionals, crítics i semicrítics tant d’adults com pediàtrics, de 674 a 791 i amb la possibilitat d’arribar a 855 en un futur si fos necessari.
La responsable de l’Oficina tècnica del Campus de Salut, Maria Josep López Dolcet, ha exposat que el Pla funcional també recull peticions de professionals, pacients i els seus familiars demanant “humanitzar” l’espai i millorar la privacitat i el confort. En aquest sentit, proposen que hi hagi més habitacions individuals i que els malalts ingressats a l’UCI puguin estar acompanyats.
Heredia ha informat dels creixements previstos a altres àrees assistencials. Així, les d’intervencionisme passaran de les dotze sales que hi ha actualment al Trueta a un total de 18, o fins a 24 potencials i la d’urgències passarà de disposar 84 boxs a 136 com a punt de partida, i fins a 162 en el moment de màxima ocupació.
La UdG, enllestint el pla
El futur Campus de Salut no inclou només la construcció del nou hospital. Una de les potes del projecte és l’assistencial però també va lligat a investigació i docència. El rector de la Universitat de Girona (UdG), Quim Salvi, ha explicat que estan enllestint el seu Pla funcional i que esperen poder explicar públicament en els propers mesos de quina manera preveuen traslladar-hi les facultats de Medicina i Infermeria, amb estudis de grau i postgrau, la part de recerca amb l’Idibgi i la vessant de transferència i creació d’empreses biotecnològiques a través d’una antena del Parc Científic i Tecnològic.
Al futur Campus de Salut hi confluiran assistència, recerca i coneixement, ja que preveu la convivència de les facultats a l’entorn sanitari. En aquest sentit, Salvi ha indicat que “convergir en un mateix espai infraestructures i talent genera sinergies positives” i s’ha mostrat convençut que aquesta convivència serà positiva tant per la formació i aprenentatge dels alumnes com dels professionals: “Facilitarà la captació de talent investigador d’arreu del món i generarà emprenedoria”.
La delegada de la Generalitat a les comarques gironines, Laia Cañigueral ha assegurat que el Campus de Salut no va lligat només al benestar i a l’àmbit sanitari, sinó que també tindrà “un pes cabdal en l’economia de la demarcació”. En aquest sentit, ha subratllat que el Govern hi implica diversos departaments, com els de Salut, Recerca i Universitats, Economia i Hisenda i Territori.