Pau Calpe estrena ‘Tros’, un film rodat al Segrià i candidat als premis Gaudí

  • El director de cinema Pau Calpe és candidat als premis Gaudí 2022 amb el seu primer film, que parla dels furts agrícoles i les patrulles veïnals

VilaWeb

Fotografia

Enric Galli

24.02.2022 - 16:07
Actualització: 12.04.2022 - 16:22

D’ençà de la victòria de Carla Simón al Festival Internacional de Cinema de Berlín, Alcarràs ha centrat l’atenció dels mitjans. Però Alcarràs no és pas l’únic film amb actors no professionals del Segrià, parlants del dialecte nord-occidental. Demà s’estrena als cinemes Tros, de Pau Calpe, rodat també a Ponent i candidata als premis Gaudí 2022, com a millor film.

Calpe debuta en la direcció de llargmetratge amb una adaptació de l’obra de Rafael Vallbona, guanyadora del premi Ferran Canyameres, publicada per Pagès Editors el 2017. El director ens transporta a Alcaster, una localitat fictícia del Segrià de cent habitants on la pagesia s’organitza per posar fi als furts. S’hi pot veure una Catalunya poc present al cinema, un món rural cada vegada més despoblat i envellit. El film, rodat a final del 2020 als escenaris naturals d’Alcanó i Sarroca de Lleida, el protagonitzen Roger Casamajor i Pep Cruz. I, igual que Alcarràs, gran part del càsting és format per actors locals, alguns no professionals.

Tros explica la història d’un pagès vell i esquerp, en Joan, que, a causa de l’augment de furts al camp, decideix d’unir-se a les patrulles nocturnes veïnals que vigilen les terres. A la patrulla no els fa gràcia, però ho accepten quan el seu fill, en Pepe, que acaba de tornar al poble després de la pèrdua de la seva mare, l’acompanya. El dilema que proposa Calpe és si és vàlid o no de fer justícia pel seu compte.

Tros tracta d’un problema present al món rural d’avui: els furts a pagès. L’any passat, arran d’una onada de robatoris al camp, els ajuntaments d’Albatàrrec (Segrià) i Sant Guim de Freixenet (Segarra) van demanar més vigilància als Mossos d’Esquadra. En canvi, els veïns de Sucs (Segrià) directament van organitzar rondes nocturnes on més tard van ser robats més de tres-cents aspersors de tres finques. Tal com diu en Joan: “Què hem de fer? Deixar que ens ho prenguin tot?”

Però, de fet, l’essència de Tros no és aquesta, sinó la complicada relació entre un pare i el seu fill, la sensació de desconèixer la pròpia família i la incapacitat d’aprendre a estimar.

Abans de Tros, Calpe havia fet films per televisió com ara Cançó per a tu, Tornarem o Las voces de la noche. En aquest film, Calpe s’ha envoltat de professionals com ara Marta Grau, guionista de les sèries de TV3 Com si fos ahir i Les de l’hoquei; i la directora de fotografia Gina Ferrer, que va participar en la sèrie Polseres vermelles. La producció és catalana i argentina amb la participació de TV3, Galápagos Media i Cepa Audiovisual, amb la col·laboració de l’Institut Català de les Empreses Culturals.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor