11.04.2022 - 18:03
Investigadors de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de Girona i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) han descobert una manera per augmentar l’eficàcia de la radioteràpia en pacients amb metàstasi cerebral. Es tracta d’una simple analítica de sang que permet identificar les persones que són resistents a la radioteràpia abans de sotmetre’s al tractament. A més, han trobat un fàrmac, que actualment s’està provant contra l’Alzheimer, que ajuda a revertir la situació.
Els investigadors han començat ara a fer un assaig clínic que ajudarà a validar aquest biomarcador a través de la Red Nacional de Metástasis Cerebral (RENACER). El projecte va rebre el finançament de La Marató de TV3 de 2018 que estava destinada al càncer.
Les investigacions estimen que entre el 20 i el 40% dels pacients amb tumors sòlids desenvolupen metàstasi cerebral, un tipus de lesió que costa molt de tractar amb fàrmacs. El principal motiu és la barrera hematoencefàlica, que es troba al cervell i que actua com a obstacle per a l’entrada dels medicaments. Per aquest motiu, la radioteràpia és un dels tractaments més utilitzats per a aquest tipus de metàstasi. Malgrat tot, hi ha casos en què reapareixen tumors com a efectes secundaris d’aquesta radioteràpia i a vegades es converteixen en resistents a nous tractaments.
Els investigadors han trobat ara una molècula implicada en l’aparició d’aquesta resistència que funciona com a indicador de la sensibilitat a la radioteràpia. Com més presència d’aquesta proteïna, més resistència desenvolupa un pacient al tractament. Aquest descobriment ha permès als investigadors recórrer a un fàrmac ja existent que serveix d’inhibidor de la proteïna.