13.04.2022 - 15:48
|
Actualització: 13.04.2022 - 16:13
Un equip d’arqueòlegs ha descobert el que podria ser el primer poblat al castell de Morella, un assentament estable que s’hauria ubicat a la mola on ara hi ha la fortificació fa entre 5.000 i 7.000 anys. Es tracta de la cova d’Absis, on el 4 d’abril es van iniciar els treballs de camp i on s’hi han trobat restes humanes, ceràmiques fetes a mà, sílex, carbons i fauna.
Les restes trobades podrien datar del neolític, entre el tercer i el cinquè mil·leni abans de la nostra era. L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que es una troballa molt important que ajudarà a saber com vivien les primeres persones que van habitar al Castell de Morella.
Per la seva banda, l’arqueòleg Ramiro Pérez ha dit que fa anys que s’estudia la zona i que ja l’any 2002 es van publicar els primers estudis sobre restes trobades a la boca. “És confirma que és un lloc que ha tingut població durant mil·lenis i que, a més, les restes es preserven en un lloc com el castell amb tots els èpisodis bèl·lics que ha patit”, afegeix. L’equip que ha fet la descoberta ha avançat que la cavitat tenia un ús funerari entre d’altres usos.
Descoberta accidental
A principis de juliol de l’any 2018, durant tasques de reparació de les proteccions que cobreixen la diàclasi, van caure algunes eines per l’avenc, de manera que Ernesto Barreda, de la brigada municipal d’obres i amb experiència en espeleologia, va baixar per recuperar-les.
En baixar, va comprovar que la cova arribava fins a la part inferior de la mola. S’hi podia accedir per la part superior i sortir per la inferior, per la qual cosa va fer tot el recorregut. A mitjana altura de la diàclasi va identificar un paquet sedimentari que contenia restes humanes.