Troben un nou esquelet de bòvid de fa 3,1 milions d’anys amb l’estructura intacta

  • La campanya d'excavació de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes) en el Camp dels Ninots de Caldes de Malavella ha trobat un nou esquelet de bòvid en connexió anatòmica, amb l'estructura original intacta i les parts del cos unides, de fa 3,1 milions d'anys.

VilaWeb
Redacció
26.05.2017 - 18:20

CALDES DE MALAVELLA (GIRONA), 26 (EUROPA PRESS)

La campanya d’excavació de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes) en el Camp dels Ninots de Caldes de Malavella ha trobat un nou esquelet de bòvid en connexió anatòmica, amb l’estructura original intacta i les parts del cos unides, de fa 3,1 milions d’anys.

En un comunicat aquest divendres, l’institut ha informat que al costat d’aquest s’han recuperat “moltes petjades vegetals, peixos i petits vertebrats, que facilitaran la reconstrucció paleoambiental de l’antic llac situat en el cràter d’un volcà”, un dels principals objectius de la campanya, que es va iniciar el 15 de maig i tindrà lloc fins al 9 de juny.

L’esquelet, de l’espècie ‘Alephis tigneresi’, és el setzè que es localitza en el Camp dels Ninots, però el primer en l’actual sector d’excavació, el de Cateura, situat 600 metres de distància del de Ca n’Argilera, en el qual es va treballar en els últims anys amb bons resultats.

Es tracta d’un esquelet sencer amb les diferents parts del cos connectades, a diferència d’altres troballes en els quals apareixen barrejades, i correspon a un individu adult.

Al costat dels anteriors esquelets d’aquesta espècie, proporcionarà informació important per conèixer “tant l’evolució d’aquests bòvids com de les seves dinàmiques socials”, han explicat els codirectors de l’excavació, Bruno Gómez i Gerard Campeny.

L’antic llac en el qual es troba el Camp dels Ninots va atreure un gran nombre d’animals mentre va estar actiu, però aquesta fauna va morir sobtadament, per causes que es desconeixen, i els seus esquelets es van dipositar al fons del llac, d’on es desmunten les capes argilenques per recuperar les restes fòssils.

500 ALUMNES

Visitaran els treballs d’excavació al voltant de 500 alumnes d’ESO i Batxillerat de les escoles de Caldes i de pobles veïns, a més de les persones interessades que acudeixen diàriament al jaciment, que farà una visita guiada per al públic general dilluns que ve a les 19.00 hores.

La campanya compta amb 15 investigadors procedents d’universitats i centres d’investigació nacionals i internacionals, amb disciplines diverses, com geologia, biologia, paleontologia, arqueologia i restauració, a més d’estudiants de grau i màster de centres com la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV).

El projecte d’investigació en el Camp dels Ninots té una xarxa de 31 investigadors de centres com l’Iphes, la URV, la Universitat de Barcelona (UB), l’Autònoma de Barcelona (UAB), la de Girona (UdG), la de Granada, de Burgos, de Montpeller, de Praga i de Kansas, així com l’Institut Geològic i Miner d’Espanya, l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera, el Museu Nacional d’Història Natural de Madrid i el Centre Nacional d’Investigacions Científiques.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor