Troben un fragment de mandíbula d’un nou neandertal a la Sima de las Palomas

  • L'ajuntament reprendrà les obres del Museu Paleontològic, on la comunitat ha invertit 8 milions d'euros

VilaWeb
Redacció
10.08.2017 - 16:47

L’ajuntament reprendrà les obres del Museu Paleontològic, on la comunitat ha invertit 8 milions d’euros

MÚRCIA, 10 (EUROPA PRESS)

Les excavacions de la Sima de las Palomas en Torre Pacheco, que coordina l’Associació Murciana per a l’Estudi de la Paleoantropologia i el Quaternari, continuen donant noves dades sobre l’home de neandertal. Durant l’última campanya els experts han trobat noves restes, entre les quals destaca un fragment de la mandíbula d’un nen, segons ha anunciat aquest dijous el director de les excavacions, Michael J. Walker, qui va estar acompanyat pel conseller de Turisme, Cultura i Medi ambient, Javier Celdrán, i l’alcalde del municipi, Antonio León.

Aquest fòssil se suma a les dents trobats el passat any en els nivells profunds i augmenta el nombre d’individus en aquest jaciment fins als onze o dotze, una xifra de gran rellevància respecte a d’altres jaciments europeus. A més, s’han descobert noves restes d’animals, així com nombroses peces d’utillatge de sílex, marbre, quars.

L’estudi de les capes més profundes dona dades sobre una antiguitat superior a la que es calculava. Si l’any passat es parlava d’una antiguitat entre els 65.000 i els 90.000 anys, superior als 50.000 dels quals daten els tres esquelets articulats trobats fa ja una dècada, les últimes anàlisis assenyalen que es podria arribar fins als 130.000 anys.

Celdrán ha afirmat que “és una prioritat la gestió, protecció i la valoració dels jaciments paleontològics, una part fonamental del patrimoni cultural i, per això, des de Cultura continuem treballant al costat d’altres administracions, institucions, entitats i empreses per mantenir-los en les millors condicions i que siguin un reclam cultural i turístic de qualitat”.

Així mateix, el titular de Cultura ha destacat “l’auge del turisme mediambiental i cultural” i “la importància que adquireix la Sima de las Palomas i el Cabezo Gordo, un dels llocs de la Regió amb un potencial més gran per la seva riquesa i la seva excel·lent localització, proper a destinacions com San Pedro del Pinatar, San Javier o Los Alcázares”. Respecte a aquest tema, durant una jornada de portes obertes que ha tingut lloc en aquest mes van visitar el jaciment més de 700 persones.

COL·LABORACIÓ AMB EL MAM

Respecte al jaciment de la Sima de las Palomas, Celdrán ha avançat que “la Conselleria ja ha autoritzat el trasllat de més de mig centenar de peces del jaciment, custodiades pel Museu Arqueològic de Múrcia (MAM), per a la seva neteja i estudi a Torre Pacheco”.

Una pràctica que no és habitual però que ha estat possible gràcies al condicionament d’un espai que garantirà la seguretat i el manteniment de les restes.

D’altra banda, “a la tardor s’exhibiran algunes de les peces d’aquest rellevant jaciment a l’exposició que es prepara per commemorar el desè aniversari del Museu Arqueològic, on es reunirà una col·lecció única que retratarà la història de la Regió”.

En aquest sentit, i al costat de “la imprescindible tasca de protecció” dels jaciments, Celdrán va destacar la necessitat de “valorar i difondre la riquesa d’aquests llocs únics, alguns d’ells inaccessibles per als visitants, perquè siguin coneguts”.

Així doncs, s’ha anunciat que el Museu Paleontològic i de l’Evolució Humana de Torre Pacheco finalitzarà les seves obres el 2018. La Comunitat ha contribuït amb 8 milions d’euros en la construcció i la posada en marxa d’aquesta important infraestructura les obres de la qual reprendrà l’Ajuntament.

El museu mostrarà al visitant tota la riquesa paleontològica que atresora la Regió, centrant-se en les troballes de la Sima de las Palomas, “un dels jaciments de l’home de neandertal més importants de l’arc Mediterrani i un enclavament de gran rellevància paleontològica, però també geològica i biològica”, tal com va recordar el conseller, qui va avançar que “la seva declaració com a Bé d’Interès Cultural s’iniciarà després d’aquest estiu amb la publicació al BORM”.

Des de principis dels anys 90 del segle passat es treballa en el Cabezo Gordo, es va començar sota la direcció dels doctors Walker, de la Universitat de Múrcia, i José Gibert, de l’Institut Paleontològic de Sabadell, aquest darrer mort el 2007.

En els últims anys, codirigeixen la investigació el professor Walker, catedràtic emèrit honorífic en el Departament de Zoologia i Antropologia Física de la Universitat de Múrcia i president de Mupantquat, juntament amb els arqueòlegs Mariano López i María Haber.

Les diferents campanyes han tret a la llum la presència d’uns onze o dotze individus de l’home de Neandertal representats per centenars d’ossos i dents.

Tres esquelets, pertanyents a dos adults i un jove, que tenen una antiguitat de 50.000 anys, van ser trobats gairebé complets i en connexió anatòmica, un fet excepcional en el panorama mundial. Un dels adults, anomenat ‘Paloma’, està considerat l’esquelet neandertal més complet de tot el litoral mediterrani europeu i posseeix la pelvis femenina neandertal més completa del món.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor