Troben set espècies de papallones en regressió als parcs de Barcelona

  • Un informe demostra que no segar i deixar florir els prats dels parcs és positiu per a aquests insectes

VilaWeb

ACN

01.04.2023 - 10:17
Actualització: 01.04.2023 - 11:30

L’observatori metropolità de papallones mBMS ha detectat papallones singulars o en regressió als parcs de l’àrea metropolitana de Barcelona. És el resultat del quart informe de l’observatori a partir de l’anàlisi feta per un equip de seixanta-set voluntaris durant quatre anys que han explorat els parcs i platges metropolitans cada quinze dies. Els resultats demostren que els parcs amb prats florits mantenen poblacions de papallones a uns nivells semblants a les formacions herbàcies naturalitzades que hi ha al voltant.

“Aquestes papallones són típiques d’hàbitats naturals, per això aquí n’hi ha pocs exemplars, i és aquesta escassetat que fa que es necessiti temps i insistència per a trobar-les”, ha explicat el director del CREAF, catedràtic d’ecologia de la UAB i codirector científic del mBMS, Joan Pino.

Els autors de l’informe han dit que era probable que trobessin noves espècies en els anys vinents i han assenyalat que la troballa reforçava l’estratègia de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) d’aplicar solucions basades a la natura (SBN) a la gestió de la Xarxa Metropolitana de Parcs i Platges, que en aquest cas es concreta a potenciar els anomenats prats florits, superfícies de vegetació sotmeses a poques segues, absència de reg i lliures d’herbicides i fitosanitaris.

Fins ara, les prospeccions de papallones fetes pes voluntaris han permès de localitzar espècies singulars, pròpies de boscs mediterranis i boscs de ribera naturalitzats, com ara l’aurora (Anthocharis cardamines), l’aurora groga (Anthocharis euphenoides), la nimfa mediterrània (Limenitis reducta) i la blanqueta dels nervis verds (Pieris napi), i, d’una altra banda, pròpies de prats naturals, com ara l’escac ibèric (Melanargia lachesis), la lleonada comuna (Coenonympha pamphilus) i la lleonada de garriga (Coenonympha dorus).

“És una troballa important perquè les dues últimes espècies es troben en regressió a tot el territori català”, ha constatat Pino, que ha explicat que la temporada de l’any passat l’observatori havia comptat 8.437 papallones de 40 espècies diferents en el conjunt de parcs i platges estudiats, cosa que correspon al 20% de les espècies que viuen a Catalunya.

Les espècies que predominen als parcs i platges metropolitanes són aquelles amb erugues capaces d’alimentar-se de moltes menes de plantes i que tenen una gran capacitat de dispersió, capaces d’habitar ambients naturals i enjardinats i travessar la trama urbana.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor