Troben set espècies de papallones en regressió als parcs de Barcelona

  • Un informe demostra que no segar i deixar florir els prats dels parcs és positiu per a aquests insectes

VilaWeb
ACN
01.04.2023 - 10:17
Actualització: 01.04.2023 - 11:30

L’observatori metropolità de papallones mBMS ha detectat papallones singulars o en regressió als parcs de l’àrea metropolitana de Barcelona. És el resultat del quart informe de l’observatori a partir de l’anàlisi feta per un equip de seixanta-set voluntaris durant quatre anys que han explorat els parcs i platges metropolitans cada quinze dies. Els resultats demostren que els parcs amb prats florits mantenen poblacions de papallones a uns nivells semblants a les formacions herbàcies naturalitzades que hi ha al voltant.

“Aquestes papallones són típiques d’hàbitats naturals, per això aquí n’hi ha pocs exemplars, i és aquesta escassetat que fa que es necessiti temps i insistència per a trobar-les”, ha explicat el director del CREAF, catedràtic d’ecologia de la UAB i codirector científic del mBMS, Joan Pino.

Els autors de l’informe han dit que era probable que trobessin noves espècies en els anys vinents i han assenyalat que la troballa reforçava l’estratègia de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) d’aplicar solucions basades a la natura (SBN) a la gestió de la Xarxa Metropolitana de Parcs i Platges, que en aquest cas es concreta a potenciar els anomenats prats florits, superfícies de vegetació sotmeses a poques segues, absència de reg i lliures d’herbicides i fitosanitaris.

Fins ara, les prospeccions de papallones fetes pes voluntaris han permès de localitzar espècies singulars, pròpies de boscs mediterranis i boscs de ribera naturalitzats, com ara l’aurora (Anthocharis cardamines), l’aurora groga (Anthocharis euphenoides), la nimfa mediterrània (Limenitis reducta) i la blanqueta dels nervis verds (Pieris napi), i, d’una altra banda, pròpies de prats naturals, com ara l’escac ibèric (Melanargia lachesis), la lleonada comuna (Coenonympha pamphilus) i la lleonada de garriga (Coenonympha dorus).

“És una troballa important perquè les dues últimes espècies es troben en regressió a tot el territori català”, ha constatat Pino, que ha explicat que la temporada de l’any passat l’observatori havia comptat 8.437 papallones de 40 espècies diferents en el conjunt de parcs i platges estudiats, cosa que correspon al 20% de les espècies que viuen a Catalunya.

Les espècies que predominen als parcs i platges metropolitanes són aquelles amb erugues capaces d’alimentar-se de moltes menes de plantes i que tenen una gran capacitat de dispersió, capaces d’habitar ambients naturals i enjardinats i travessar la trama urbana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor